
MH
2025. március 20. csütörtök. 0:13
Iwashi
A távol-keleti vizekben élő iwashi a legkövérebb hering. Rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezért fogyasztjuk ezt a halfajtát, bár csak frissen élvezetes, mert a hal előnye egyben hátránya is, magas zsírtartalma miatt nagyon gyorsan megromlik.
Laposhal
A laposhal tartalmazza a leghasznosabb zsírsavakat. Ha elfogyaszt egy kis darabot ebből a halból, megkapja a napi omega-3-adagját, valamint egy jó adag fehérjét.
Északi tőkehal
Az északi tőkehal nem túl zsíros hal, de magas a fehérjetartalma.
A gasztroenterológus azt is elmondta, hogy milyen halat ne vegyen:
– Például az Atlanti-óceánban fogott tonhalat. Vize nehézfémeket tartalmaz, amelyeket az ilyen halak felszívnak. Sajnos több kárt okoz, mint használ.
Azt is elmagyarázta, mi történik a szervezetünkkel, ha olyan halat eszünk, amely káros fémeket tartalmaz:
– Egy alkalom nem árt senkinek, de sajnos a nehézfémek felhalmozódnak, és nem tűnnek el. Ezek a mérgező anyagok megzavarják, lelassítják a biokémiai folyamatokat szervezetünkben, rengeteg vitamint „visznek el”, mert fokozzák az oxidatív stresszt és lassítják a méregtelenítést, ráadásul rákkeltőek – hangsúlyozta Olga Pomojnetszkaja.