
A dubaji csokoládé egy tejcsokoládéból és pisztáciából készült, édes krémmel töltött, apróra vágott kadayiffal készült édesség. A kadayif nem más, mint egy vékony, finomra őrölt, búzalisztből készített cérnametéltszerű tésztaféleség, amelyet számos közel-keleti desszerthez használnak.
A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok 103 csokoládét vettek az ottani üzletekből, és elküldték őket laborvizsgálatokra. A csokik Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből, Jordániából és Németországból származtak. A vizsgálat során penészgombát és szalmonellabaktériumot, emellett pedig különböző jelölési hiányosságokat találtak.
Az EU-n kívüli országból származó csokik csaknem száz százalékra megbukott a teszteken, a német termékek pedig csaknem negyven százalékával akadtak gondok. A már említett penészgomba (mikotoxin) az import csokik 13 százalékában volt kimutatható, a tíz Németországban gyártott csoki közül pedig kettőben. Emellett 21 mintából 16-ban találtak hozzáadott színezéket, tíz csokin nem szerepelt az allergénekre való figyelmeztetés, 15 csokiban pedig olyan allergiás reakciót kiváltó összetevőt találtak, amely egyáltalán nem szerepelt a címkén. Ezeken kívül pedig néhány csokiban olyan baktériumot (e-coli) is kimutattak, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak.
A mikotoxinok szervezetbe jutása komoly egészségkárosodást okozhat, beleértve a máj- és vesekárosodást, a bőr és a nyálkahártya, valamint az immunrendszer károsodását.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) szerint fontos, hogy a termék megvásárlása előtt mindig olvassuk el a címkéjét. Az alábbi kötelező elemeknek kell szerepelniük rajtuk:
- termék neve,
- összetevők listája,
- tápértékjelölés,
- adagolási méret,
- allergének,
- nettó mennyiség,
- lejárati dátum,
- tárolási információk,
- gyártó vagy forgalmazó neve és címe.
Fontos továbbá, hogy az allergéneket kötelező kiemelni a címkéken, hogy könnyen észrevehetőek legyenek. Valamint figyelni kell a dubaji csokinál arra is, hogy csakis a fent felsorolt összetevőket tartalmazza, mert a túlkereslet miatt sok gyártó olyan csokit árusít, amely gyengébb minőségű alapanyagokból készül, így íze és állaga eltér a jó minőségű dubaji csokiétól.