
A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló, gyomor-bélrendszeri tünetekre utal. A kórokozónak – Salmonella enterica – azonban számos alfaja létezik, az általuk okozott kórképek döntően három csoportba sorolhatók: (1) hastífusz: ennek kórokozója a S. typhi altípus; (2) heveny gyomor- bélhurut képében zajló salmonellosis; (3) szepszissel járó forma: ezt leginkább a choleraesuis típus okozza. Minden formára jellemző, hogy a baktérium a szájon át kerül be a szervezetbe, rendszerint szennyezett élelmiszerrel vagy innivalóval.
A legtöbb esetben olyan tüneteket okoz a fertőzés, mint a hasmenés (esetenként véres), a gyomorgörcsök- és fájdalom, az émelygés és a hányás.
Mi okozza a szalmonellát?
A szalmonellabaktérium több élelmiszerrel is bejuthat az emésztőrendszerünkbe:
- nyers tojás,
- nyers vörös hús,
- tenger gyümölcsei és baromfifélék,
- zöldségek és gyümölcsök,
- nem pasztőrözött tej vagy sajt,
- nem tisztított víz.
A baktérium megél olyan felületeken is, amelyekhez a fertőzött személy hozzáért. Ezenkívül állatok élőhelyén, szőrén, tollán, pikkelyein, bőrén és székletében is megtalálható.
Ha nyersen vagy alulsütve fogyasztjuk a fenti élelmiszereket, vagy olyasmiket eszünk, amelyek baktériummal szennyezettek, akkor elkaphatjuk a szalmonellát. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy nincs a fertőzésnek semmi jele az élelmiszereken.
Így előzhető meg a fertőzés
Ahhoz, hogy ne fertőződjünk, a legjobb, ha betartjuk az általános higiéniai szabályokat. Különösen a rendszeres, szappanos kézmosásra figyeljünk oda mosdóhasználat után, illetve főzés előtt, még mielőtt hozzáérnénk az alapanyagokhoz.