
A sült krumpli és a sör/bor kombinálása az egyik legkárosabb ételötlet a világon – jelentette ki a Lenta.ru-nak adott interjújában Valeria Antyufeeva gasztroenterológus. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, a szakember szerint a sós kaják és az alkohol már magukban is a szervezet kiszáradását okozzák – nemhogy egyben. Az eredmény az ital iránti vágy növekedése, majd jön a büntetés, azaz a súlyos másnaposság – fogalmaz a lap.
Dettó nem túl előremutató ötlet az alkoholt desszertekkel, édes ételekkel vegyíteni. Az egyszerű szénhidrátok segítenek abban, hogy az alkohol tovább maradjon emésztetlen, s így ott keringjen a véráramban, amely végül fokozza a másnaposság-szindrómát, és növeli a belső szervek terhelését – húzta alá a szakember. Sőt, az egyes csokoládéfajtákban található oxálsav szörnyen irritálhatja a gyomornyálkahártyát, amely végeredményben kellemetlen gyulladást is okozhat.
A sör meg a kenyér közös bevitele sem túl bizalomgerjesztő ötlet. Ha másért nem, hát a miatt, hogy mindkét termék élesztőt tartalmaz, és ennek feleslege emésztőrendszeri problémákat, puffadást, ad absurdum a gyomorban lévő gombák fokozott szaporodását is okozhatja.
Amennyi van a hasunkban, az bőven elég, célszerűtlen a mennyiség fokozása – írják.
A gasztroenterológus végül hozzátette, a hüvelyesekkel, így például a babbal vagy lencsével is vigyázni kell, ugyanis ezek a zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, s mivel a borban meg tannin van, ez együtt megzavarja az ásványi anyagok fölszívódását.