Veszélyes lehet a gyerekekre ez az édesség

Dublini kutatók egyes gyerekekre komoly veszélyt jelentő édességnek bélyegezték a jégkását, amit érdemes komolyan venni.

A kutatás során 21 olyan gyermek esetét vizsgálták, akik 2009 és 2024 között lettek rosszul a jégkása elfogyasztása után. A kicsik 2 és 6 év közöttiek voltak, és egyiküknek sem volt korábban ismert egészségügyi problémája. A tünetek, melyek a jégkása elfogyasztását követő egy órán belül jelentkeztek, a következők voltak: akut eszméletvesztés, hipoglikémia (alacsony vércukorszint), metabolikus acidózis (tejsavfelhalmozódás a véráramban), pszeudohypertrigliceridémia (tévesen megemelkedett trigliceridszint), hipokalémia (alacsony káliumszint) és alacsony laktátszint.

„A vérükben és a vizeletükben magas glicerinszintet mértünk, ami a kórházi ellátás után helyreállt” – mondta Ellen Crushell, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a glicerint tartalmazó jéghideg italok, például a jégkása fogyasztása glicerinmérgezésnek nevezett szindrómát okozhat. A gyermekek többségénél (95 százalék) az italok elhagyása után nem jelentkeztek további tünetek.

„Az orvosi szakirodalomban még soha nem számoltak be a jégkása fogyasztása utáni hirtelen rosszullét hatásáról” – jegyezte meg Crushell, és rámutatott, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, hiszen a számok kicsik, és csak a legbetegebb gyermekeket tartalmazzák, akiket a sürgősségi osztályokra vittek és akiket örökletes anyagcsere-betegségekre szakosodott orvosokhoz irányítottak. Azért utalták be őket, mert tüneteik hasonlítottak néhány ritka anyagcsere-betegség tüneteihez.

„Nem tudjuk, hány olyan gyermek lehet, akik enyhébb tüneteket mutatnak” – mondta, majd hozzátette: „A másik korlátot az jelenti, hogy a különböző jégkásákban elfogyasztott glicerin mennyisége ismeretlen.”

Elolvasom a cikket