
A Harvard Egyetem és a Spanyol Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Kutatóközpontjának tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a vacsora optimális ideje 18:00 és 20:00 között van. Ebben az időszakban a szervezet jobban megemészti az ételt, ami elősegíti az egészséges anyagcserét és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A táplálkozási szakértők szerint a korai vacsora segít a szervezetnek szabályozni a vércukorszintet, javítja az alvás minőségét és hatékonyabban égeti el a kalóriákat.
Általában a szakértők azt javasolják, hogy három-négy órával lefekvés előtt együnk. A Cleveland Clinic szerint ez az időtartam javítja az alvást és az emésztést.
Miért rossz a késői vacsora?
Tanulmányok kimutatták, hogy a 21:00 óra utáni vacsora negatív hatással lehet a szervezetre. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ekkor az anyagcsere lelassul, és a felesleges kalóriák testzsírrá alakulnak. Ezenkívül a késői étkezés a következőket okozhatja:
- alvási problémák és álmatlanság;
- az elhízás és a cukorbetegség fokozott kockázata;
- szív- és érrendszeri rendellenességek.
Mit érdemes enni vacsorára?
A vacsora egészségesebbé tétele érdekében a táplálkozási szakértők könnyű fehérjetartalmú ételeket és zöldségeket ajánlanak. Íme néhány lehetőség:
- saláták hallal vagy csirkével
- omlett zöldekkel
- avokádó és tejtermékek