
A világon több mint 1000 különböző banánfajta létezik. A vörös banán a délkelet-ázsiai banánok egy alcsoportja, amelynek héja piros.
Éretten puhák és édes ízűek. Egyesek szerint olyan az íze, mint a hagyományos banánnak – de egy csipetnyi málnás édességgel. Gyakran használják desszertekhez, de sós ételekhez is jól passzolnak.
A vörös banán számos alapvető tápanyagot tartalmaz, és jótékony hatással lehet az immunrendszerre, a szív egészségére és az emésztésre.
Íme a piros banán hét előnye – és hogy miben különbözik a sárgától.
A sárga banánhoz hasonlóan a piros banán is alapvető tápanyagokat tartalmaz. Különösen gazdagok káliumban, C-vitaminban és B6-vitaminban, és meglehetősen sok rostot tartalmaznak.
Egy kis piros banán mindössze körülbelül 90 kalóriát tartalmaz, és nagyrészt vízből és szénhidrátokból áll. A nagy mennyiségű B6-vitamin, magnézium és C-vitamin miatt ez a banánfajta különösen tápanyagdús.
A kálium a szív egészségéhez nélkülözhetetlen ásványi anyag a vérnyomás szabályozásában betöltött szerepe miatt. A vörös banán gazdag káliumban.
Kutatások szerint a több káliumban gazdag ételek fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében.
Egy másik fontos ásványi anyag a vérnyomás szabályozásában a magnézium. Egy kis piros banán a napi szükséglet 8%-át biztosítja ennek az ásványi anyagnak.
Ezenkívül a magnézium- és káliumbevitel növelése hatékonyabb lehet a vérnyomás csökkentésében, mintha csak az egyik ásványi anyagból fogyasztana többet.
A piros banán karotinoidokat tartalmaz, olyan pigmenteket, amelyek a gyümölcsöknek a vöröses héjukat adják. A lutein és a béta-karotin a vörös banánban található két karotinoid, amelyek támogatják a szem egészségét. A lutein például segíthet megelőzni az időskori makuladegenerációt, amely gyógyíthatatlan szembetegség és a vakság egyik vezető oka.
A béta-karotin egy másik karotinoid, amely támogatja a szem egészségét, és a piros banánban több van belőle, mint más banánfajtákban. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakítható, ami a szem egészségének egyik legfontosabb vitaminja.
A legtöbb más gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan a piros banán is erős antioxidánsokat tartalmaz. Sőt, egyes antioxidánsokból nagyobb mennyiséget biztosít, mint a sárga banán.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a szabad gyököknek nevezett molekulák által okozott sejtkárosodást. A szervezetben lévő túlzott mennyiségű szabad gyökök oxidatív stressznek nevezett egyensúlyhiányhoz vezethetnek, amely olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák.
A vörös banánban található fő antioxidánsok közé tartoznak a karotinoidok, az antociánok, a C-vitamin és a dopamin.
Ezek az antioxidánsok egészségvédő előnyöket nyújthatnak. Egy tanulmány szerint az antociánok étrendi bevitele 9 százalékkal csökkentette a szívkoszorúér-betegség kockázatát.
Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök, például a piros banán fogyasztása csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát.
A piros banán gazdag C- és B6-vitaminban. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek az egészséges immunrendszerhez.
A C-vitamin az immunrendszer sejtjeinek erősítésével fokozza az immunitást. Ennek megfelelően egyes kutatások szerint még egy csekély mértékű C-vitamin-hiány is összefüggésbe hozható a fertőzések fokozott kockázatával.
A vörös banánban található B6-vitamin szintén fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában. A B6-vitamin hiánya ugyanis csökkentheti a szervezet fehérvérsejt- és immunantitest-termelését – mindkettő a fertőzések elleni védekezéshez szükséges.
A piros banánok meglehetősen hasonlóak sárga társaikhoz. Mindkettő jó élelmi rostforrás, és hasonlóan magas kalória- és szénhidráttartalommal rendelkeznek.
Mégis, a két fajta között van néhány különbség. Például a sárga banánhoz képest a piros banán kisebb és sűrűbb, enyhén édesebb ízű, több C-vitamint tartalmaz, több antioxidánst tartalmaz és alacsonyabb a glikémiás indexük (GI)