
A túlsúly a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák és a demencia fokozott kockázatával jár. Azonban az sem mindegy, milyen életkorban vágunk bele a fogyókúrába – írja a gismeteo.ru.
A testtömegindexet (BMI) a következő képlettel számítják ki: a kilogrammban kifejezett testtömeg osztva a méterben mért magasság négyzetével.
Amerikai tudósok 24 205 ember adatait elemezték. Kiderült, hogy azok, akik középkorukban az „elhízott” kategóriáról (30 felett) a „túlsúlyosra” (25-29) csökkentették BMI-jüket, 54%-kal alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek a súlya nem változott. A legalacsonyabb halálozási arányt a normál BMI-vel rendelkezők körében regisztrálták.
A kutatók számításai szerint a halálesetek 3,2%-a megelőzhető lett volna, ha minden elhízott résztvevő 25 évesen a túlsúlyos kategóriába kerül. Ezt az eredményt azonban csak az alanyok 0,8%-a tudta elérni.
40 éves kor után a fogyás gyakorlatilag nem befolyásolta a halálozást. Ez azzal magyarázható, hogy az érettebb korban történő fogyás további megterhelést jelent a szervezetben, ami negatívan befolyásolhatja az egészséget.