Mérgező anyagokat találtak a dubai csokiban

MH
2025. március 20. csütörtök. 20:49

A Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi szervezet szakértői hat különböző tábla dubaji csokoládét vásároltak az európai országokban, és laboratóriumi elemzésre küldték őket. A vizsgálatok kimutatták, hogy egyes minták nem felelnek meg a bejelentett minőségnek, és közülük kettő veszélyes szennyeződést tartalmaz.

„A csokoládé ára 7 és 25 euró között mozgott 100 grammonként. Hat termékből négynél jeleztek címkézési problémák – hiányzott az összetevők teljes listája vagy hiányos volt a tápértékre vonatkozó információ. Egyes gyártók nem adtak fontos utasításokat az allergiás betegek számára” – jelentette a Stiftung Warentest.

Ezenkívül két mintában 3-monoklór-propándiolt és glicidil-étert találtak – olyan anyagokat, amelyek gyakran megtalálhatók a finomított pálmaolajból készült termékekben és potenciálisan rákkeltőnek tekinthetők.

Különösen megdöbbentő volt a Le Damas márkájú csokoládé tesztelésének eredménye , amely az aflatoxinok – a penészgombából a pisztáciába jutó veszélyes anyagok – emelkedett szintjét regisztrálta. Ezek a méreganyagok súlyos betegségeket okozhatnak, beleértve a májrákot is.

Van egészségügyi veszélye?

A Stiftung Warentest megjegyzi, hogy egy ilyen csokoládé egyszeri fogyasztása valószínűleg nem károsítja az egészséget. A rákkeltő anyagokat tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása azonban növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

„Az ilyen következtetések ellentmondanak a prémium csokoládé gyártók által deklarált minőségének és szabványainak” – hangsúlyozzák a szakemberek.

A dubai csokoládébotrány széles visszhangot váltott ki Európában. A fogyasztók felháborodnak, hogy az exkluzívnak és minőséginek pozícionált termékek káros anyagokat tartalmazhatnak. A szabályozó hatóságok több országban már bejelentették ezen édességek behozatali követelményeinek esetleges felülvizsgálatát.

A gyártó egyelőre nem kommentálta a helyzetet.

Elolvasom a cikket