
Az emberi szervezet számára igen mérgező anyag a hidrogén-cianid. A kéksavnak is nevezett anyag olyan élelmiszerekben is megtalálható, amiket rendszeresen használunk a konyhában. Sőt, olyan termékek tartalmazzák a káros anyagot, amiknek a fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel számos jótékony hatásuk van a szervezetre.
Vannak olyan alapanyagok, amelyekben kisebb-nagyobb mennyiségben természetes módon van hidrogén-cianid. Ennek az az oka, hogy a növények ezzel az anyaggal védekeznek a kártevők ellen.
Csakhogy a kéksav nemcsak a kártevőkre veszélyes, hanem az emberekre is, mivel blokkolja a sejtek lélegzését, akár mérgezési tüneteket, erős fejfájást, hányingert, légszomjat is okozhat, nagy dózisban pedig akár kómához és halálhoz is vezethet.
Már gyermekkorunkból tudjuk, hogy a sárgabarackmagot nem szabad megenni, de a legtöbben nem tudják, miért. Azért mert kéksavat tartalmaz. A barack magjában bár van hidrogén-cianid, de csak kis mennyiségben, így 1-2 barackmag elfogyasztása még nem okoz gondot, gyerekeknek viszont egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.
A másik mérgező hatású növény a keserű mandula, aminek pont a kéksav adja a tipikus kesernyés ízét. Ha keserű mandulát eszünk, és úgy érezzük, hogy egy szemnek erőteljesebb íze van, mint a többinek, akkor inkább ne együk meg, ebben ugyanis valószínűleg több hidrogén-cianid van.
Az egyébként egészséges és finom tápiókaés lenmag sem teljesen méreganyag-mentes. Előbbit például előszeretettel használják a diétázók és gluténérzékenyek. Érdemes is fogyasztani, mivel nagyon sok vasat tartalmaz, és isteni desszertek, például tápiókapuding készíthető belőle. Nem kell viszont aggódni a méreganyagok miatt, áztatással remekül lehet csökkenteni a tápiókában lévő káros anyagok mennyiségét.
Alenmagbanviszonylag kevés a hidrogén-cianid, ám azt a keveset is semlegesíthetjük, ha fogyasztás előtt 26 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre hevítjük a magokat.