Népszerű ital, ami élénkítőbb, mint a kávé

Sokan vannak, akik el sem tudják képzelni a napjukat néhány csésze kávé nélkül, hogy feltöltődjenek energiával – írja a Sports.kz.

Christine Dreyer táplálkozási szakértő az Eatingwellnek elmondta, mivel lehet helyettesíteni a kávét, és milyen ital élénkítő reggelente.

Mivel helyettesítsük a kávét?

Dreyer szerint a fekete tea nemcsak a szükséges koffeinlöketet adja meg, hanem olyan tápanyagokkal is rendelkezik, amelyek fokozhatják az energiát és a koncentrációt.

Ha arról van szó, hogy melyik ital a legélénkítőbb, a fekete tea állna a hierarchia élén. Az English Breakfast keverék például körülbelül 30-60 mg koffeint tartalmaz 240 ml csészénként, míg az Assam már 60-100 mg-ot is.

Amellett, hogy a tea kiválóan helyettesíti a kávét az energia szempontjából, az L-theanin nevű aminosavnak köszönhetően nem okoz feszültséget. Ez enyhíti a koffein durva hatásait.

„Az L-theanin a koffeinnel szinergikusan együttműködve elősegíti a nyugodt éberséget, javítja a koncentrációt és a kognitív funkciókat” – magyarázta.

A kutatások azt mutatják, hogy a koffein L-theaninnal kombinálva javítja a memóriát, a koncentrációt és a figyelmet, potenciálisan csökkentve a kognitív hanyatlás kockázatát.

További előnye a teában található hatalmas mennyiségű antioxidáns. Ezek segítenek leküzdeni a gyulladást a szervezetben, és védelmet nyújtanak a krónikus szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

Különösen a fekete tea tartalmaz olyan polifenolokat, mint a tearubigin és a katechineként ismert flavonoidok egy csoportja. Ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásuk mellett jótékonyan hatnak a sejtek egészségére, és segítenek megelőzni a betegségeket.

A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy a fekete teát három-öt percig főzzük, hogy ízét, aromáját és egészségügyi előnyeit teljesen kifejtse.

„A hosszabb főzéssel több koffein vonható ki, de a tea keserűbbé is válhat” – jegyzi meg.

Ezzel a módszerrel erősebb italt is kapunk.

Fontos megjegyezni, hogy a fekete tea veszélyes lehet a vashiányos vérszegénységben szenvedők számára.

„A fekete tea tanninokat tartalmaz, amelyek zavarhatják a vas felszívódását” – magyarázza Dreyer.

Ezért azt ajánlja, hogy ezt az italt inkább étkezések között, mint étkezés közben fogyasszuk. Ez segít a vasszintet a normális tartományon belül tartani.

„Bár a fekete tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, a túlzott koffeinfogyasztás szorongáshoz, álmatlansághoz, szívdobogáshoz és emésztési problémákhoz vezethet” – figyelmeztetett a táplálkozási szakértő.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.