A tudósok megnevezték a szív számára legkedvezőbb sajttípust

Ezt egy kutatással igyekeztek alátámasztani. A vizsgálatban 58 személy vett részt, akik mindannyian 50 évnél idősebbek voltak, átlagéletkoruk 59 év volt, és túlsúlyosak. A kutatók elmagyarázták, hogy azért választották ezeket az embereket, mert gyakran tanácsolták nekik, hogy telített zsírtartalma miatt kerüljék a sajtfogyasztást.

A résztvevőknek nem voltak krónikus társbetegségeik vagy tejtermékekkel szembeni intoleranciájuk, és mindannyian mindenevő étrendet követtek.

A kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, és mindkettő napi 120 gramm olvasztatlan cheddar sajtot kapott. Az egyik csoport hat héten keresztül naponta legelőn táplálkozó tehenek tejéből készült cheddart evett. Míg a másik csoport olyan sajtot fogyasztott, amely vegyes takarmányon (TMR) élő tehenek tejéből készült.

A statisztikai elemzések után az első csoport résztvevőinek alacsonyabb volt a keringő telített zsírsavak szintje, ami különösen jót tesz a szívnek. Emellett az összkoleszterin és az LDL-koleszterin koncentrációja mindkét csoportban nagyjából azonos mértékben csökkent.

A vér koleszterinszintjének elemzése során azonban a tanulmány nem talált különbséget a két csoport között, ezért részletesebb vizsgálatokra van szükség.

Az Amerikai Szív Szövetség napi két-három adag zsírmentes tejtermék fogyasztását ajánlja.

A zsír nem az egyetlen olyan összetevője a sajtnak, amely hatással lehet a szív egészségére. A nagy mennyiségű nátrium fogyasztása összefüggésbe hozható a magas vérnyomással. Ha a vérnyomás szabályozása érdekében figyelnie kell a nátriumbevitelre, fontolja meg az olyan sajtok, mint a mozzarella, a svájci, a ricotta és a mascarpone fogyasztásának korlátozását.

Ha a koleszterinszint csökkentésének módjait keresi, bizonyos élelmiszerek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, különösen a lazac, a zab, a diófélék, a hüvelyesek és az alma. A rendszeres testmozgás bizonyítottan javítja a koleszterinszintet.

Ahhoz, hogy a sajt jótékony hatású legyen, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, és természetes, kevésbé sós és zsíros fajtákat válasszunk.

A gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek, a terhes nőknek és a gyomorproblémákkal küzdőknek érdemes korlátozniuk a penészes sajtok fogyasztását, mert ezek fertőzéseket előidéző baktériumokat tartalmazhatnak.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.