
A sárkánygyümölcs különleges megjelenése és híres szuperélelmiszer tulajdonságai miatt az ínyencek és az egészségtudatos emberek körében igen kedvelt.
Szerencsére nem kell trópusi területen laknia ahhoz, hogy élvezhesse a sárkánygyümölcs egészségügyi előnyeit. Valójában a szupermarketek világszerte árulják frissen vagy fagyasztva.
A sárkánygyümölcs a kaktuszfélék családjába tartozik. Trópusi és szubtrópusi területeken virágzik, és Közép- és Dél-Amerikában őshonos.
A gyümölcs bőrszerű, piros vagy sárga héjú, ovális vagy körte alakú. Fehér vagy rózsaszínű, a gyümölcshús apró fekete magokat tartalmaz. Édes és ropogós, és egyenesen a zacskóból fogyasztható, de salátákhoz, turmixokhoz, desszertekhez és gyümölcslevekhez is adható.
Ez a ritka gyümölcs Kínából származik, ahol a feltételezések szerint egy sárkánytűzből indult ki, ami kitalációnak tűnhet,de a sárkánygyümölcs fogyasztása számos előnnyel jár.
A sárkánygyümölcs sok vasat, magnéziumot, C-vitamint és E-vitamint tartalmaz, bőséges antioxidáns tartalma pedig döntő fontosságú a cukorbetegség és a rák kockázatának csökkentésében.
Ezért mindenképpen iktassa be ezt a szupergyümölcsöt a rendszeres étrendjébe. Nemcsak édes ízét és egzotikus megjelenését fogja élvezni, hanem a szervezetének is szívességet tesz majd vele.
Az antioxidánsok elsődleges előnye, hogy képesek megragadni és megszüntetni a szabad gyököket. Ha nem kezelik őket, a szabad gyökök elpusztíthatják és károsíthatják a sejteket, ami különböző állapotokat eredményezhet a ráktól kezdve a szívpanaszokig.
A sárkánygyümölcsben többféle antioxidáns is van. A betalainok a sárkánygyümölcs húsából származó bíborvörös pigmentek, amelyeket összefüggésbe hozták a magas koleszterinszint (LDL) elleni védelemmel. Véd az oxidáció és az LDL károsodása ellen. A hidroxicinnamátok adják a sárkánygyümölcs rákellenes tulajdonságait. Állatkísérletekben és kémcsövekben bebizonyosodott, hogy megállítják vagy lassítják a rákos megbetegedések progresszióját. A flavonoidok összefüggésbe hozhatók az agy jobb egészségével és működésével, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkent kockázatával.
Az élelmi rostoknak nevezett, nem emészthető szénhidrátok hosszú listát nyújtanak a potenciális egészségügyi előnyökről. Bár a rostok általában leginkább az emésztésben betöltött funkciójáról ismertek, bizonyítékok arra utalnak, hogy segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében, a 2. típusú cukorbetegség szabályozásában, és az egészséges testsúly fenntartásában is.
A sárkánygyümölcs fogyasztásának számos előnye van, többek között az emésztés javítása. A sárkánygyümölcsben rengeteg rost található, ami segíti az egészséges emésztőrendszer fenntartását. Az élelmi rostok megkönnyítik a bélmozgást, és olyan betegségeket kezelnek, mint a székrekedés és az irritábilis bél szindróma (IBS).
Emellett a sárkánygyümölcsben található prebiotikus rostok segítik a bélben lévő jótékony baktériumok fejlődését. Mivel a sárkánygyümölcs prebiotikumokat tartalmaz, segíthet egyensúlyba hozni a bélben lévő egészséges baktériumokat. A prebiotikumok egy különleges rostfajta, amely elősegíti a jó baktériumok fejlődését a gyomorban.
Különösen a tejsavbaktériumokat és a bifidobaktériumokat, a jótékony baktériumok két csoportját támogatja elsősorban a sárkánygyümölcs.
A prebiotikumok rendszeres fogyasztása csökkentheti a hasmenés és az emésztőrendszeri fertőzések kockázatát. Ennek oka, hogy a prebiotikumok ösztönzik a jótékony baktériumok szaporodását, amelyek végül túlerőben lehetnek a káros baktériumokhoz képest. A prebiotikumok egyes kutatások szerint a vastagbélrák és a gyulladásos bélbetegségek tünetein is segíthetnek.
A sárkánygyümölcs gazdag forrása a fontos ásványi anyagoknak, köztük a káliumnak és a kalciumnak, amelyek támogatják a csontok egészségét. A kálium hihetetlenül fontos ásványi anyag a szervezetünk sejt-, elektromos és idegi rendszerei számára.
Egyszerűen fogalmazva, a kálium nélkülözhetetlen szervezetünk víztartalmának és pH-egyensúlyának megőrzéséhez. A káliumban gazdag étrend segíthet a cukorbetegek szívének és veséjének védelmében.
A sárkánygyümölcs magnéziumtartalma magasabb, mint a legtöbb más gyümölcsé. Az ásványi anyag minden sejtben megtalálható, és több mint 600 létfontosságú kémiai folyamatban vesz részt az egész testben. Például részt vesz a táplálék energiává alakításához szükséges folyamatokban, az izmok összehúzódásában, a csontok felépítésében, sőt még a DNS szintézisében is.
Egyes eredmények arra utalnak, hogy a fokozott magnéziumfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Emellett tanulmányok bizonyítják, hogy a magnéziumban gazdag étrend elősegíti a csontok egészségét.
A sárkánygyümölcs magvaiban bőségesen található linol- és linolénsav, két fontos telítetlen zsírsav. Ezek az egészséges zsírok csökkenthetik a szervezet káros koleszterinszintjét. A rossz koleszterin, vagy a túlzott alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) megmerevítheti az artériákat és szívbetegségeket okozhat.
A sárkánygyümölcsben található likopin és más fitonutriensek segíthetnek a szív- és érrendszeri egészség fokozásában. Emellett a szívbetegségek alacsonyabb kockázata pozitívan korrelál a magasabb élelmirost-fogyasztással.
A koleszterinszint csökkentésével, valamint a szívkoszorúér-betegség és a szívinfarktus kockázatának mérséklésével mindezek a sárkánygyümölcsben található szívvédő anyagok segítséget nyújthatnak.
A stressz, a környezetszennyezés és egyéb tényezők, köztük a helytelen táplálkozás mind-mind felgyorsíthatják az öregedést. A sárkánygyümölcs azonban az egyik szuperélelmiszer, amely jót tesz a bőrnek. A sárkánygyümölcs rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyekkel gyógyíthatók a pattanások, a száraz bőr és a napégés.
A benne lévő C-vitamin hozzájárulhat ahhoz, hogy a bőr ragyogóbb legyen. A ragyogó bőrért készíthet sárkánygyümölcslevet, és naponta egyszer fogyaszthatja.