Egy krém, amely segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, és támogatja a szív egészségét

Szirtes Györgyi
2025. március 21. péntek. 20:09

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírban, amely pozitív hatással lehet az egészségre. Ez a fajta zsír segíthet csökkenteni a koleszterinszintet a szív egészségéért.

Sokan nem esznek elég rostot, amely számos célt szolgál a szervezet egészségének megőrzésében az egészséges testsúly fenntartásától kezdve az emésztőrendszer zavartalan működésének biztosításáig. Egy avokádó 13,5 gramm rostot tartalmaz, tehát nagyszerű forrás.

A rostok és az egyszeresen telítetlen zsírsavak nemcsak a szívbetegségek kivédésében segítenek, hanem a vércukorszint szabályozásában is, amely a cukorbetegség megelőzésének egyik módja. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az avokádó csökkentheti a metabolikus szindróma kockázatát, amely olyan kockázati tényezők összessége, mint a magas koleszterinszint, vérnyomás és testtömeg, amely a 2-es típusú cukorbetegséghez, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

A guacamole egy jól összeállított élelmiszer, amely számos kulcsfontosságú vitamint és ásványi anyagot biztosíthat a napi étrendben, köztük káliumot, folsavat és A-vitamint.

Az általános egészség érdekében ideális, ha hidratált marad. A legtöbb ember számára ez azt jelenti, hogy arra összpontosít, hogy mennyi vizet iszik. Az avokádónak azonban magas a víztartalma, így a guacamole segíthet kielégíteni a hidratációs igényeket is.

A guacamole egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy sokoldalú, és bárki ízléséhez igazítható, amely azt jelenti, hogy olyan egészséges összetevőket tehet bele, amilyeneket szeret, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma és a jalapeno a legjobb választás.

Az avokádó technikailag gyümölcs, így más gyümölcsök hozzáadása a guacamoléhoz valóban kreatív módon fokozhatja az ízeket. A citrusfélék nagyszerűek, és folsavat, C-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaznak. Préseljünk citrom- vagy lime-levet a guacamoléba ízlés szerint; ez is segíthet abban, hogy a guacamole ne barnuljon meg túl gyorsan. Adhat hozzá trópusigyümölcs-darabokat is, például mangót, ananászt vagy papayát, vagy csonthéjas gyümölcsöket, például őszibarackot. A gránátalmamagok szintén textúrát és színt adhatnak.

A tortillacsipszek finomak guacamoléval, de a hagyományos csipszek magas zsír-, kalória- és sótartalma egészségromboló lehet. Válasszuk a sült vagy teljes kiőrlésű csipszet, vagy párosítsuk a guacamolét zöldségekkel, például zeller-, sárgarépa- és paprikacsíkokkal. A guacamole túlmutat a mártogatósként való fogyasztáson: használhatjuk krémként is szendvicseken majonéz helyett, de salátára is tehetjük öntet helyett.

Elolvasom a cikket