
A szakértő hangsúlyozta, hogy a veszélyes élősködők a pontyfélékhez tartozó halakat fertőzik, mint például a jászkeszeg, a ponty, a keszeg, a kárász, a süllő, a csuka és mások. Ugyanakkor a szakértő szerint a velük való megfertőződés kockázata csak a természetes víztározókból kifogott, vadon élő halak fogyasztásakor áll fenn.
A fertőzés akkor következik be, ha valaki kevéssé sózott, szárított, alulsütött vagy nyers vad halat eszik. A fertőzés másik módja, hogy ugyanazt a kést használják a hal és más ételek vágására. „A fertőzött hal fogyasztása után a parazita lárvái behatolnak a májba, az epevezetékbe és a hasnyálmirigybe. Három-négy hét alatt elérik az ivarérettséget, és petéket raknak” – mondta Sheveleva.
A szakértő hozzátette, hogy a paraziták 20–25 évig élnek a gazdaszervezet szervezetében. Vérrel, az epevezetékek nyálkájával, a nyálkahártyák sejtjeivel táplálkoznak, így fokozatosan elpusztítják az epevezeték sejtjeit. A szakember rámutatott, hogy egy személyt évekig lehet kezelni krónikus epehólyaghurut, gyomornyálkahártya-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, májgyulladás miatt, és nem gyanítja, hogy ezeknek a betegségeknek az oka paraziták jelenléte. Sheveleva arra is figyelmeztetett, hogy a felhalmozódásuk helyén daganatok alakulhatnak ki.
A laboratórium vezetője rámutatott, hogy az opisthorchiasis okozhat lázat, kiütést, fejfájást, fájdalmat az egész testben, de ha néhány lárva bejutott a szervezetbe, a betegség nyilvánvaló tünetek nélkül zajlik. Az egyetlen megnyilvánulás a hányinger és a zsíros ételek rossz tűrése lehet.