Hering vagy lazac?

A lazac és a hering fehérjében, egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Mindkét halfajta tartalmaz fontos omega-3 zsírsavakat, de jelentős különbségek vannak közöttük – írja a Sports.kz.

A lazac zsíros hal, amely nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek jót tesznek a szív egészségének, csökkentik a gyulladást a szervezetben, és pozitív hatással vannak az agyműködésre. Emellett a lazac gazdag A-, D-, E- és B12-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, különösen szelénben, káliumban és magnéziumban. A lazacban található D-vitamin elősegíti a csontok egészségét és erősíti az immunrendszert.

A hering viszont kevésbé zsíros, de szintén magas koncentrációban tartalmaz omega-3-at és D-vitamint. Magas a jódtartalma, ami fontos a normális pajzsmirigyműködéshez, valamint gazdag A-, D-, B12- és szelénvitaminban. A hering gyakran alacsonyabb kalóriatartalmú, így remek választás azoknak, akik figyelnek a súlyukra.

A két halfajta előnyei

Mindkét halfajta számos egészségjavító tulajdonsággal rendelkezik, de van néhány különbség abban, hogy pontosan hogyan hatnak a szervezetre.

Javított szív- és érrendszeri egészség

A heringben és a lazacban található omega-3 zsírsavak erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, és növelik a „jó” koleszterin (HDL) szintjét. Ez csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kockázatát.

Támogatja az agy és az idegrendszer működését

Az omega-3 savak az agy egészségére is nagy hatással vannak. Segítenek megőrizni a kognitív funkciókat, javítják a memóriát és a koncentrációt, és csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A lazac magas omega-3-tartalma miatt különösen nagy hatással lehet az idegrendszer egészségének megőrzésére.

A csontok és az immunrendszer egészsége

Mind a lazac, mind a hering gazdag D-vitaminban, amely elengedhetetlen a normális kalciumfelszívódáshoz és a csontok egészségéhez. A D-vitamin emellett fokozza az immunitást és támogatja a normális izomműködést. Ezért mindkét halfaj jó segítője azoknak, akik javítani szeretnék csontjaik egészségét és támogatni szeretnék immunrendszerüket.

A depresszió és a szorongás kockázatának csökkentése

A halakban található omega-3 zsírsavak pozitív hatással vannak a mentális egészségre, segítik a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentését. Hatással vannak a szerotonin és más, a hangulat szabályozásáért felelős neurotranszmitterek szintjére.

Melyik halat válasszuk?

A hering és a lazac egyaránt egészséges táplálék, de tápértékük az egyéni igényektől és preferenciáktól függ.

A lazac azok számára alkalmas, akiknek több omega-3 zsírsavra van szükségük, és több kalóriát és zsírt szeretnének. Ideális azok számára, akik sportolnak, akiknek magasabb energiatartalmú étrendre van szükségük vagy akik javítani szeretnék a szív- és érrendszeri egészségüket.

A hering nagyszerű választás azoknak, akik szeretnének tápanyaghoz jutni, de mégis kordában akarják tartani a kalóriák és a zsírok mennyiségét az étrendjükben. Jó jódforrás is, és alkalmas a pajzsmirigyműködést javítani kívánók számára.

Hogyan építsük be a halat az étrendbe?

Mindkét halfajta többféleképpen fogyasztható – sütve, párolva vagy salátákhoz használva. Fontos, hogy a hal friss vagy megfelelően tárolt legyen, hogy minden jótékony tulajdonságát maximálisan megőrizze.

A legjobb, ha hetente 2-3 alkalommal fogyasztunk halat.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.