
A fehér kenyér egy megszokott, de nem a leghasznosabb termék. Finomított lisztből készül, „üres” kalóriákat tartalmaz, és szinte alig van benne vitamin és ásványi anyag – írja a News.ru.
A fehér kenyér fogyasztása hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat, amely különösen veszélyes a cukorbetegek vagy túlsúlyos emberek számára. A fehér kenyérben lévő glutén emésztési problémákat, például székrekedést és puffadást is okozhat.
A fehér kenyér helyett válasszon egészségesebb alternatívákat. A teljes kiőrlésű kenyér tartalmaz rostokat, B-vitaminokat, magnéziumot és vasat, stabilan tartja a cukorszintet, és javítja az emésztést. A rozskenyér rostban gazdag, a kovászos kenyér pedig a jótékony baktériumoknak köszönhetően könnyebben emészthető. A glutént kerülők számára a hajdina-, rizs- vagy quinoalisztből készült változatok is megfelelőek.
A kenyér kiválasztásakor figyeljünk az összetételre: elsősorban teljes kiőrlésű liszt legyen, és az összetevők száma legyen minimális. A fehér kenyér egészséges alternatívákkal való helyettesítése egyszerű lépés a jobb egészség és jóllét felé. Próbálja ki, és észre fogja venni a különbséget!