
A kanadai Torontói Egyetem kutatói nemrégiben végeztek egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend hogyan befolyásolhatja a vastagbélrákkal összefüggésbe hozható baktériumokat.
A kutatók egereket használtak vizsgálatukban, és alacsony szénhidráttartalmú, normál és nyugati étrenddel, valamint különböző baktériumtörzsekkel vizsgálták őket.
Arra összpontosítottak, hogy ezek az étrendek hatással vannak-e bizonyos baktériumokra, és hogy ez hogyan járulhat hozzá a vastagbélrák kialakulásához.
Tanulmányuk eredményei azt mutatták, hogy az Escherichia coli egyik típusára negatív hatással van az alacsony szénhidráttartalmú étrend. A tudósok megállapították, hogy ez fokozta a polipok kialakulását. Egyes polipok potenciálisan vastagbélrákká fejlődhetnek. A tanulmányt a Nature Microbiology című folyóiratban tették közzé.
Hogyan vezethetnek bizonyos baktériumok rákhoz?
A vastagbél- és végbélrák, amely a vastag- és végbélben fordul elő, az egyik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. Ez a rák 24-ből egy férfinál és 26-ból egy nőnél fordul elő.
A legfrissebb adatok szerint a 30-34 éves felnőttek körében a vastagbélrákos esetek száma 71%-kal, a 35-39 évesek körében pedig 58%-kal nőtt 1999 és 2020 között.
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC)Trusted Source szerint a vastagbélrák 5 éves túlélési aránya 64,4%.
Bár nem lehet garantálni, hogy valaki megelőzheti a vastagbélrákot, van néhány mód arra, hogy az emberek csökkentsék a kockázatot. Néhány ezek közül:
- a dohányzás abbahagyása
- az alkoholfogyasztás korlátozása
- zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend fogyasztása.
- a feldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok korlátozása.
Mivel a kutatók azt gyanítják, hogy az étrendi választások összefüggésben lehetnek a vastagbélrák kialakulásával, az új tanulmány célja annak megállapítása volt, hogy van-e összefüggés bizonyos étrendtípusok és bizonyos baktériumtípusok között.
Három baktériumra összpontosítottak: Bacteroides fragilis, Helicobacter hepaticus és E. coli, amelyekkel az egereket kolonizálták.
„Ezek a mikroorganizmusok DNS-károsodást okoznak a bélhámsejtekben vagy közvetlenül genotoxinok termelésén keresztül, vagy közvetve DNS-károsító gyulladásos mediátorok indukcióján keresztül” – magyarázták a szerzők a tanulmányban.
A vizsgálatban olyan egereket vizsgáltak, amelyeket alacsony szénhidrát- és rosttartalmú étrenddel, normál tápokkal, illetve nyugati típusú, magas zsír- és cukortartalmú étrenddel etettek.
Miután az egereket kilenc héten át etették a meghatározott étrendtípusokkal, a tudósok ellenőrizték a polipok kialakulását, majd 16 hét múlva újra megmérték a polipok fejlődését.
A vizsgált baktériumok és étrendek közül csak az alacsony szénhidráttartalmú étrend és az E. coli kombinációja mutatta ki, hogy növelheti a vastagbélrák kockázatát. Ez azért jelentős, mert a tanulmány szerzői szerint az E. coli a vastagbélrákos esetek 60%-ában jelen van.
Az egereknél ebben a kombinációban nagyobb volt a polipok és a daganatok száma, ami növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ezenkívül ezek az egerek DNS-károsodást és más olyan markereket is mutattak, amelyek a vastagbélrák kialakulásának nagyobb kockázatához vezetnek.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrend elvékonyította a vastagbélben lévő nyálkaréteget, amely védelmet nyújt a mikrobák ellen. Az E. colival fertőzött egereknél ez lehetővé tette, hogy a kolibaktin elérje a vastagbélsejteket. A kolibaktin egy genotixinmegbízható forrás – károsítja a DNS-t.
Ezeknél az egereknél a sejtek öregedése is bekövetkezett, ami rák kialakulásához vezethet. A kutatók az alacsony szénhidrát- és rosttartalmú étrenden lévő E. colival táplált egereknél a bélműködés szabályozásának alacsonyabb szintjét találták, ami hozzájárult a gyulladáshoz.
Összességében az E. colival kombinált alacsony szénhidráttartalmú étrenden élő egereknél a bélmikrobiom olyan mértékű zavarokat és károsodást tapasztaltak, hogy a kutatók úgy találták, ez a környezet elősegíti a vastagbélrák kialakulását.
Bármennyire is aggasztóak voltak ezek az eredmények, a kutatók úgy találták, hogy a rostok hozzáadása ezen egerek étrendjéhez csökkentette a tumorképződést és segített a gyulladás szabályozásában.
A kutatók folytatni szeretnék ezt a kutatási irányvonalat annak megállapításával, hogy bizonyos típusú rostok védettebbek-e, és tanulmányozni kívánják ezek hatását az embereken.