Mit ne együnk alkohol mellé?

Valeria Antyufeeva gasztroenterológus elmondta, mely ételeket nem szabad alkohollal kombinálni – írja a Sports.kz.

Az orvos először is nem javasolta, hogy az alkoholt sós ételekkel, például chipsekkel kombináljuk. Ez ugyanis hozzájárul a szervezet dehidratációjához, ami kiváltja a vágyat, hogy még többet igyunk. Ráadásul súlyosbíthatja a másnapossági szindrómát, mivel az nagymértékben összefügg a kiszáradással.

Az alkohol desszertekkel és édes ételekkel való kombinálásától is óvott.

„Az egyszerű szénhidrátok hozzájárulnak ahhoz, hogy az alkohol tovább marad feldolgozatlanul, továbbjut a véráramba, ami fokozza a másnapossági szindrómát és növeli a belső szervek terhelését. Az egyes csokoládétípusokban található oxálsav pedig irritálhatja a gyomornyálkahártyát, gyulladást idézhet elő” – figyelmeztetett a gasztroenterológus.

Emellett egy másik nemkívánatos kombináció a sör és a kenyér. A szakember kifejtette, hogy mindkét termék élesztőt tartalmaz, és ezek túlzott mennyisége zavarokat okozhat a gyomor-bélrendszerben, hasi puffadást, sőt a Candida nemzetséghez tartozó gombák fokozott szaporodását a gyomorban.

Nem kevésbé veszélyes az orvos szerint az alkohol és a koffein kombinációja.

„Az alkohol értágító hatású, míg a koffein (például a kávéban vagy az energiaitalokban található) ezzel szemben szűkíti az agyi ereket. Ez természetesen komoly stresszt jelent a szervezet számára, amit nyomásfokozódás, szívdobogás és hányinger kísér” – magyarázta a gasztroenterológus.

Óva intett attól is, hogy a bort hüvelyesekkel, például babbal vagy lencsével együtt fogyasszuk. Ezek a termékek ugyanis nagy mennyiségű vasat tartalmaznak, de a felszívódását akadályozza a borban lévő tannin, amely megakadályozza ennek az ásványi anyagnak a normális felszívódását.

Elolvasom a cikket