
A szakember hangsúlyozta, hogy az egészség megőrzése érdekében nemcsak a só mennyiségének ellenőrzése fontos, hanem az étrend egészének felülvizsgálata is, több egészséges élelmiszert bevonva – írja a Sports.kz.
„Nem szabad elhanyagolni az olyan intézkedéseket, mint a só mennyiségének napi öt grammra csökkentése az étrendben, valamint a magas koleszterintartalmú élelmiszerek kerülése. A nagy mennyiségű húst, tojást, sült és sózott ételeket, finomított kenyeret, zsíros tejtermékeket, cukros desszerteket és chipseket tartalmazó étrend 58 százalékkal növeli a stroke kockázatát. Míg a teljes kiőrlésű gabonából, gyümölcsökből, zöldségekből és halból készült ételek fogyasztása 30 százalékkal csökkenti ezt a kockázatot” – magyarázta Koptseva.
Az orvos szerint a vércukor- és koleszterinszint csökkentéséhez legalább három-négy hónapig megfelelő étrendet kell követni. A pozitív hatás elérése érdekében azt tanácsolta, hogy a napi étrendbe gyümölcsöket, zöldségeket és minimális zsírtartalmú tejtermékeket iktassunk be.
„Érdemes lemondani a zsíros és nehéz ételekről a vércukor- és koleszterinszint csökkentése érdekében. Vegyünk be a napi étrendbe gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket és legfeljebb 3,5 százalékos zsírtartalmú tejtermékeket, valamint heti két-három alkalommal egy adag halat. Az eredmények eléréséhez legalább három-négy hónapig tartsa be az étrendet” – foglalta össze a szakértő.