Vigyázni kell ezekkel a szupermarketekben kapható élelmiszerekkel

Bryan Quoc amerikai élelmiszer-kémikus szerint az apróra vágott mangó-, dinnye- és ananászcsomagok sokkal nagyobb eséllyel tartalmaznak káros baktériumokat, mint a teljes gyümölcsök. Ennek oka, hogy a védő héj eltávolításával a gyümölcs húsa, amely a nedves, puha állaga miatt ideális közeg a kórokozók számára, ki van téve a fertőzés veszélyének. Kali Kniel professzor, a Delaware-i Egyetem mikrobiológusa pedig a nyers csírák veszélyeire is figyelmeztetett. A felvágott friss gyümölcsökhöz hasonlóan ezekben a csírákban is veszélyes kórokozók, például E. coli, listeria és szalmonella is rejtőzhet.

Ha nem blansírozzuk vagy nem főzzük meg rendesen, akkor ételmérgezés kockázata állhat fenn. Egy amerikai tanulmány szerint a csírázó magokon lévő mikroorganizmusok száma három napon belül akár egymilliárd is lehet.

Az E. coli tünetei általában láz, hányinger és hasmenés. A legtöbb esetben a tünetek néhány napon belül maguktól elmúlnak. Azonban a veszélyeztetett csoportok számára a fertőzés a véráramba kerülhet, és eljuthat a szervekhez, súlyos károkat okozva. Így az E. coli-fertőzés szövődményei akár halálosak is lehetnek.

A szalmonella tünetei közé tartozik a hasmenés, gyomorgörcsök, valamint néha hányás és láz. Súlyos esetben akár kórházi ellátás is szükséges, mivel a betegség miatti kiszáradás életveszélyes lehet.

Elolvasom a cikket