
Fontos leszögezni, hogy nem létezik szabványos „öregedésgátló diéta” vagy csodaszer a bőr öregedésének megállítására. Ugyanakkor dietetikusok és bőrgyógyászok szerint van hét olyan ételfajta, amelyek megvédhetik a bőr egészségét – írta a VerywellHealth.com.
Viszont ez egy hosszú távú folyamat: a változást nem egyik napról a másikra fogjuk észrevenni a bőrünkön – mondta dr. Rajani Katta bőrgyógyász a portálnak.
Ezek a legjobb ételek a bőröregedés lassítására
Mutatjuk, milyen ételeket érdemes gyakrabban enni, ha minél tovább megőrizzük bőrünk fiatalságát.
- Avokádó – Egy kisebb kutatás szerint azok a nők, akik 8 héten át napi szinten fogyasztottak avokádót, rugalmasabb és feszesebb bőrről számoltak be. A kutatók szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavakban és az antioxidáns karotinoidokban gazdag élelmiszerek elősegíthetik a bőr fiatalosabb kinézetét. A karotinoidok természetes pigmentek, amelyek számos gyümölcsben, zöldségben és gombában megtalálhatóak. Antioxidánsként is működnek, amelyek minimalizálhatják a szabad gyökök és az oxidatív stressz okozta károsodásokat.
- Paradicsom – A paradicsom tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre. Egy 2001-es randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a paradicsompüré fogyasztása segíthet abban, hogy a bőr ellenállóbbá váljon a nap káros sugaraival szemben. A résztvevők már három hónap után arra számoltak be, hogy a bőrük ellenállóbb lett a napégéssel szemben.
- Bogyós gyümölcsök – A bogyós gyümölcsök jótékony hatással vannak a szív egészségére, csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, valamint erősítik a bőr védelmét is nyáron. Az eper, áfonya, málna, szeder antioxidánsokat tartalmaz, amelyek előzetes tanulmányok szerint megelőzhetik a bőrkárosodást, és védik a bőrt az UV-károsodástól és a szennyeződésektől – nyilatkozta Kathryn Piper dietetikus a portálnak.
- Étcsokoládé – Az étcsokoládé antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak az UV-fény okozta károsodások ellen, és erősítik a bőr vérellátását. Piper szerint a lehető legjobb antioxidáns hatásokért legalább 70%-os étcsokoládét érdemes fogyasztani. A tejcsokoládé nem jár hasonló jótékony hatásokkal, ráadásul cukortartalma miatt árthat is bőrnek.
- Zöld tea – A zöld tea gazdag polifenolokban, amelyek támogathatják a bélrendszer egészségét és megelőzhetik a sejtkárosodást. Viszont egyelőre nincs elég kutatás ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, mennyi zöld teára van szükség ahhoz, hogy egyértelmű előnyöket tapasztaljunk a bőrünkön.
- Olajos halak – A kor előrehaladtával fontos, hogy elegendő sovány fehérjét fogyasszunk. Az omega-3 zsírsavakkal teli lazac, szardínia és más tengeri herkentyűk csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Emellett nagyszerű fehérjeforrások, amelyek segíthetnek enyhíteni az öregedés jeleit.
- Mandula – Egy 2021-ben közzétett tanulmány szerint a napi mandulafogyasztás csökkentheti a ráncokat és a bőr pigmentációját. A vizsgálatban körülbelül 50 érzékeny bőrű, menopauzán már átesett nő vett részt, de további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy más népességcsoportokra is ilyen hatással van-e.