
A migrénes fejfájás sokszor annyira erős, hogy az egész napot tönkreteszi, és van, aki dolgozni is képtelen ilyenkor. Nem csoda, hogy aki érintett, mindent megtenne, hogy elkerülje a migrént. Egyedi, hogy kinél mi provokálja ki a kellemetlen tüneteket, de sokszor a nem megfelelő diéta csak rátesz egy lapáttal. Vannak olyan ételek és italok, amelyeket érdemes száműzni az étrendből, ha szeretnénk, hogy elkerüljön minket a migrén.
Cukros ételek
Az édességek, péksütik a vércukorszint hirtelen ingadozását okozhatják, ez pedig sokaknál fejfájást válthat ki.
Érett sajtok
Ezek a sajtok nagyon finomak, de kutatások szerint hatással vannak a migrénre: a bennük lévő vegyületek kölcsönhatásba léphetnek az agyban lévő neurotranszmitterekkel, és ez egyeseknél migrént okozhat.
Feldolgozott húsok
A felvágottak, a kolbász, a szalámik gyakran okozhatnak migrénes fejfájást az arra hajlamosaknál, főleg, ha tartósítószert tartalmaznak. A nátrium-nitrát a kutatók feltételezései szerint rossz hatással lehet az agy kémiájára, ami migrént provokálhat.
Ízfokozókat tartalmazó ételek
A nátrium-glutamát a kutatások szerint az emberek 2,5 százalékánál fejfájást okozhat.
Aszpartám
Bár még nem bizonyított a migrént provokáló hatása, feltételezések szerint az arra érzékenyeknél komoly fejfájást okozhat.
Alkoholos italok és a migrén
Egy brazil kutatás során a vörösbor a migrénes betegek 30 százalékánál okozott rohamot, egy másik amerikai vizsgálat pedig megállapította, hogy azok a vörösborok, amelyek nagy mennyiségű tannint tartalmaznak, nagyobb valószínűséggel okozhatnak migrént. De nemcsak a borokkal érdemes óvatosnak lenni, hanem minden alkoholos itallal, hiszen az alkohol a lebomlás során vizet von ki a szervezetből, ez pedig erős migrénhez vezethet.
Koffein
Ha hajlamosak vagyunk a migrénre, akkor óvatosnak kell lennünk a kávéval, az energiaitalokkal és a kólával is, vizsgálatok szerint ugyanis a koffein olyan receptorokat stimulálhat az agyban, melyek a migrénhez kapcsolódnak.