
Az agynak különböző tápanyagokra van szüksége a különböző életszakaszokban. A tudósok körülbelül 45 olyan tápanyagot azonosítottak, amelyek kulcsfontosságúak az agy egészségéhez, beleértve a fehérjét, a cinket, a vasat, a kolint, a folsavat, a jódot, az A-vitamint, a D-vitamint, a B6- és B12-vitamint, valamint az omega-3 zsírsavakat. Az alábbi élelmiszerek mellett érdemes zabot, dióféléket, citrusféléket, babot és különböző színű zöldségeket is beépíteni az étrendbe.
1. Bogyós gyümölcsök
Még a hétköznapi bogyós gyümölcsök, például a fekete áfonya és a szeder is tele vannak C-vitaminnal. Bár a legtöbben ezt az immunrendszerrel hozzák összefüggésbe, az agynak is szüksége van rá, mivel a C-vitamin antioxidáns és szerepet játszik a DNS-t károsító szabad gyökök semlegesítésében. A málna, a fekete cseresznye, a faeper és a goji bogyó szintén tele vannak olyan tápanyagokkal, amik jók az agynak. A bogyós gyümölcsök emellett természetes cukrok és rostok remek kombinációját tartalmazzák, ami elengedhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez.
2. Szilva
Ez a gyümölcs – legyen friss vagy aszalt – kiváló forrása a triptofánnak, egy esszenciális aminosavnak, amely kapcsolatban áll a szerotoninnal, egy neurotranszmitterrel. Ha elegendő triptofánnal látjuk el az agyunkat, az segítheti az éjszakai alvást is, amikor az agy pihen és regenerálódik. A chia mag és a nyers kakaó szintén tartalmaz triptofánt.
3. Édesburgonya
Ha egyetlen fajta ételt kellene kiemelni az agy egészsége szempontjából, akkor azok a sötét leveles zöldségek lennének, amiket sajnos nem mindenki eszik meg, így hát miért ne próbálnánk ki helyette egy gumós növényt. Az édesburgonya természetesen édes, hihetetlenül sokoldalú, és tele van egy másik antioxidánssal, az A-vitaminnal. Ez az esszenciális vitamin általánosan fontos az agy egészsége szempontjából, de súlyos hiánya akár a központi idegrendszer fejlődését és működését is akadályozhatja.
4. Hal
Az agyunk több mint fele zsírsejtekből áll, így nem meglepő, hogy a lipidek kulcsszerepet játszanak az idegrendszer egészségében. Azonban nem mindegy, milyen zsírokat fogyasztunk. Az egyik legfontosabb omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav) különösen fontos az idegsejtek felépítésében. Ezek a sejtek felelősek az egészséges agynövekedésért, a fejlődésért és a tanulási képességekért. A DHA beviteléhez „hideg vízi, zsíros halakra kell összpontosítani”. A DHA-ban leggazdagabb halak közé tartozik a lazac, a makréla, a szardella, a szardínia és a hering.