Ezt a három ételt ne együk a repülőtéren

Sok utazó választja a repülőtéri gyorsétkezést a járata előtt, de ha el akarjuk kerülni, hogy megbetegedjünk, érdemes jól átgondolni, hogy mit eszünk. Az étel- és italtermékek káros baktériumokkal szennyeződhetnek, ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják őket, vagy nem tiszta körülmények között kezelik őket. Még ha ezek az ételek nem is rossz ízűek, a betegség kockázata akkor is fennáll, ugyanis nem tudjuk pontosan, mennyire vannak szabályozva a reptéri ételek. Mutatjuk melyik 3 ételt kerüljük el, ha nem szeretnénk megbetegedni.

Ezeket az ételeket ne fogyasszuk a repülőtéren

„Amint az élelmiszerek elérik a repülőtéri szolgáltatási területeket, megfelelően kell tárolni, kiolvasztani és előkészíteni őket, szigorúan betartva az élelmiszer-biztonsági előírásokat” – magyarázta Francine Shaw élelmiszer-biztonsági tanácsadó, aki éveket töltött a repülőtéri létesítmények ellenőrzésével. „Ellenkező esetben az ételmérgezés kockázata minden lépéssel nő.”

Előrecsomagolt szendvicsek és saláták

Gyakori, hogy az előrecsomagolt szendvicsek hosszabb ideig nincsenek biztonságos hőmérsékleten tárolva, ami növeli a baktériumok szaporodásának esélyét, így az ételmérgezés kockázatát is. Különösen figyeljünk oda akkor, ha ezek a termékek egy ajtó nélküli hűtőegységben vannak tárolva, mert előfordulhat, hogy a hőmérséklet nem elég hideg.

Érdemes elkerülni a leveles zöldségeket, paradicsomot és az olyan salátákat és szendvicseket, amelyek nyers csírákat tartalmaznak, mert ezek is betegséget okozhatnak, ha szobahőmérsékleten tartják őket órákig. De milyen előre csomagolt ételeket érdemes venni? Shaw az olyan rágcsálnivalókat ajánlja, amelyek lezártak és hosszabb eltarthatósági idejűek, mint a diófélék, granolaszeletek és aszalt gyümölcsök.

Gyümölcstálak

A gyorsétkezős pultoknál vagy a repülőtéri váróban kínált előre felvágott gyümölcs egészséges opciónak tűnhet, de kockázatos lehet, ha nem kezelik megfelelően. A gyümölcs számára a védelmet a héja adja, ha pedig ezt eltávolítják, akkor ki vannak téve a baktériumoknak.

Ha nem megfelelően hűtik ezeket a gyümölcsöket, akkor akár a szalmonellafertőzés is előfordulhat. Ezek helyett válasszunk friss gyümölcsöt, amelyen még rajta van a héja.

Sushi vagy nyers tenger gyümölcsei

A dedikált sushiéttermek szigorú kezelési eljárásokat tartanak, a repülőtéren ez viszont kihívást jelenthet, ami kockázatos, hiszen a nyers halban rengeteg baktérium lehet. Ha fehérjére vágyunk, akkor fogyasszunk inkább főtt tenger gyümölcseit (például grillezett garnélát vagy lazacot), főtt húsokat (például grillezett csirkét) vagy növényi alapú fehérjét.

A szakértő az olyan meleg, főtt ételeket részesíti előnyben a repülőtéren, mint a pizza és a melegszendvicsek, vagy bármi olyan, amit szobahőmérsékleten lehet tárolni, mint a kenyerek vagy péksütemények.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.