
Attól függ, mire használtuk fel legelső alkalommal, és szívott-e magába olajat, van-e rajta élelmiszermaradék vagy olyan szennyeződések, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.
Amíg a sütőpapír láthatóan nem szennyezett, akár többször is újrafelhasználható. De nem csak az számít, zsírok, ételmaradékok és szennyeződések vannak-e rajta. Ha az ételeket 120 fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten sütjük, akkor biztonságos a sütőpapír újrafelhasználása, ugyanis ezen a hőmérsékleten elpusztul a legtöbb baktérium az olyan hozzávalókból, mint a tej vagy a tojás.
Kockázatos lehet az egészségre a sütőpapír újrahasznosítása, ha zsíros ételt sült rajta. A maradék zsír oxidálódhat és avasodhat, ami ráadásul kellemetlen mellékízt ad az ételnek. Szintén nem ajánlott újrahasználni a sütőpapírt, ha nyers fehérjével érintkezik, például csirkemellet sütöttünk rajta. A hús nedvességet enged ki magából, ami táptalaja lehet a baktériumoknak, különböző kórokozóknak.
Ha az újrafelhasználás mellett döntünk, készítsük elő a sütőpapírt: egy tiszta ruhával töröljük le róla az esetlegesen ott maradt morzsákat, maradékokat. Ha minimális zsiradék van a papíron, azt is töröljük le, de ne használjunk vizet, mert az átáztathatja a papírt.
Ha kissé nedves a sütőpapír, hagyjuk levegőn megszáradni, mielőtt eltennénk. A már használt sütőpapírt száraz és hűvös helyen tároljuk, hogy elkerüljük a penészképződést.