Vörös vagy fehér? Melyik bor rákkeltőbb?

Folyamatos kutatások folynak arról, hogy a bor fogyasztása hogyan befolyásolhatja a rák kockázatát. Egy nemrégiben végzett metaanalízis nem talált összefüggést a borfogyasztás és az általános rákkockázat között, függetlenül a bor típusától. Úgy tűnt, hogy a fehérbor növeli a rák kockázatát, ha csak a kohorszvizsgálatokat vették figyelembe, és növeli a bőrrák és általában a rák kockázatát a nőknél.

A vörösborral kapcsolatban azonban folyamatban vannak kutatások, és bizonyos bizonyítékok alátámasztják, hogy a vörösbor csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

A Nutrients című szaklapban megjelent megfigyelési tanulmányok metaanalízise a fehérbor és a vörösbor rákkockázatra gyakorolt lehetséges hatásait igyekezett összehasonlítani.

A 42 tanulmányt vizsgáló elemzésükben a kutatók nem találtak összefüggést a vörös- vagy a fehérbor és az általános rákkockázat között.

Amikor azonban csak a kohorszvizsgálatokat nézték, azt találták, hogy a fehérbor fogyasztása összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével.

A fehérborfogyasztás a nőknél a rákos megbetegedések és a bőrrák fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható volt.

Hogyan befolyásolja a fehérbor és a vörösbor a rák kockázatát?

A metaanalízis szerzői megjegyzik, hogy a borfogyasztással és a rákkockázattal kapcsolatos kutatások vegyesek.

A mostani metaanalízishez a Brown University School of Public Health, a Brown University Warren Alpert Medical School és a Harvard Medical School kutatói arra törekedtek, hogy összehasonlítsák a vörös- és a fehérborfogyasztást, valamint azt, hogy az egyes italok hogyan befolyásolják az általános és a helyspecifikus rákkockázatot.

Több helyspecifikus rákos megbetegedést vizsgáltak, köztük a prosztatarákot, a női mellrákot, a bőr- és a tüdőrákot.

Emellett csak a kohorszvizsgálatokat tartalmazó elemzéseket is végeztek, mivel ezekben kisebb az elfogultsági kockázat.

Amikor a kutatók összehasonlították a legnagyobb és a legalacsonyabb borfogyasztást, nem találtak összefüggést a borfogyasztás és a rákkockázat között. Abban sem tapasztaltak különbséget, hogy a vörösbor vagy a fehérbor hogyan befolyásolta a rák kockázatát.

A tanulmány szerzője, Eunyoung Cho, ScD, a Brown School of Public Health epidemiológiai és bőrgyógyászati docense a következőket nyilatkozta a Medical News Today-nek:

„Bár köztudott, hogy az alkoholfogyasztás (beleértve a borfogyasztást is) növeli a rák kockázatát, sokan a vörösbort egészségesebbnek tartják a fehérborhoz képest magasabb antioxidáns-tartalma miatt. Azonban kevés nagyszabású tanulmány készült, amely közvetlenül összehasonlította volna a vörösbort a fehérborral a rákkockázat szempontjából, ezért döntöttünk úgy, hogy elvégezzük ezt a metaanalízist. Eredményeink szerint a vörösbor és a fehérbor között összességében nem volt jelentős különbség a rákkockázat tekintetében. A fő üzenet az, hogy a rákmegelőzés szempontjából nincsenek biztonságos alkoholtartalmú italok”.

A részletek vizsgálata: A fehérbor néha rosszabb lehet

Amikor csak a kohorszvizsgálatokat vizsgálták, a kutatók megfigyelték, hogy a fehérbor összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével, míg a vörösbor esetében továbbra sem volt összefüggés.

Úgy tűnt, hogy a férfiak esetében nem volt különbség a rákkockázatban a vörösbor és a fehérbor között. A nőknél azonban a fehérbor összefüggésbe hozható volt a rák megnövekedett kockázatával.

Ezután a kutatók megvizsgálták a dózis-hatás összefüggést, beleértve három kohorsz- és 12 eset-kontroll tanulmányt.

A kutatók megfigyelték, hogy minden egyes további 10 gramm becsült vörösborból származó etanol, vagyis körülbelül egy pohárnyi, egy nap alatt elfogyasztott mennyiség „5%-os növekedéssel járt a teljes rákkockázatban”.

Ha azonban csak a kohorszvizsgálatokat vizsgálták, ez az összefüggés nem maradt fenn. A kutatók a fehérbor esetében nem figyeltek meg szignifikáns dózis-hatás összefüggést.

A konkrét rákos megbetegedéseket vizsgálva a kutatók megfigyelték, hogy a fehérbor a bőrrák kockázatának 22%-os növekedésével járt együtt. A kutatók nem figyeltek meg összefüggést a bőrrák és a vörösbor között.

A bőrrák volt az egyetlen olyan helyspecifikus rákos megbetegedés, amely a vörösbor és a fehérbor összehasonlításakor szignifikáns különbséget mutatott a kapcsolódó rákkockázatban.

A vörös- és a fehérbor a női mellrák megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe, de nem volt szignifikáns különbség a társított kockázatban.

Ezenkívül, amikor a kutatók megbecsülték, hogy „mi lenne az összefoglaló hatásméret, ha nem lenne publikációs torzítás”, azt találták, hogy a vörös- és a fehérbor esetében kis mértékben nőtt az általános rákkockázat, a fehérbor esetében pedig valószínűleg magasabb volt a kockázat. A kutatók azonban később a tanulmányban megjegyezték, hogy az összefoglaló becslések hasonlóak voltak.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.