
Folyamatos kutatások folynak arról, hogy a bor fogyasztása hogyan befolyásolhatja a rák kockázatát. Egy nemrégiben végzett metaanalízis nem talált összefüggést a borfogyasztás és az általános rákkockázat között, függetlenül a bor típusától. Úgy tűnt, hogy a fehérbor növeli a rák kockázatát, ha csak a kohorszvizsgálatokat vették figyelembe, és növeli a bőrrák és általában a rák kockázatát a nőknél.
A vörösborral kapcsolatban azonban folyamatban vannak kutatások, és bizonyos bizonyítékok alátámasztják, hogy a vörösbor csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
A Nutrients című szaklapban megjelent megfigyelési tanulmányok metaanalízise a fehérbor és a vörösbor rákkockázatra gyakorolt lehetséges hatásait igyekezett összehasonlítani.
A 42 tanulmányt vizsgáló elemzésükben a kutatók nem találtak összefüggést a vörös- vagy a fehérbor és az általános rákkockázat között.
Amikor azonban csak a kohorszvizsgálatokat nézték, azt találták, hogy a fehérbor fogyasztása összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével.
A fehérborfogyasztás a nőknél a rákos megbetegedések és a bőrrák fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható volt.
Hogyan befolyásolja a fehérbor és a vörösbor a rák kockázatát?
A metaanalízis szerzői megjegyzik, hogy a borfogyasztással és a rákkockázattal kapcsolatos kutatások vegyesek.
A mostani metaanalízishez a Brown University School of Public Health, a Brown University Warren Alpert Medical School és a Harvard Medical School kutatói arra törekedtek, hogy összehasonlítsák a vörös- és a fehérborfogyasztást, valamint azt, hogy az egyes italok hogyan befolyásolják az általános és a helyspecifikus rákkockázatot.
Több helyspecifikus rákos megbetegedést vizsgáltak, köztük a prosztatarákot, a női mellrákot, a bőr- és a tüdőrákot.
Emellett csak a kohorszvizsgálatokat tartalmazó elemzéseket is végeztek, mivel ezekben kisebb az elfogultsági kockázat.
Amikor a kutatók összehasonlították a legnagyobb és a legalacsonyabb borfogyasztást, nem találtak összefüggést a borfogyasztás és a rákkockázat között. Abban sem tapasztaltak különbséget, hogy a vörösbor vagy a fehérbor hogyan befolyásolta a rák kockázatát.
A tanulmány szerzője, Eunyoung Cho, ScD, a Brown School of Public Health epidemiológiai és bőrgyógyászati docense a következőket nyilatkozta a Medical News Today-nek:
„Bár köztudott, hogy az alkoholfogyasztás (beleértve a borfogyasztást is) növeli a rák kockázatát, sokan a vörösbort egészségesebbnek tartják a fehérborhoz képest magasabb antioxidáns-tartalma miatt. Azonban kevés nagyszabású tanulmány készült, amely közvetlenül összehasonlította volna a vörösbort a fehérborral a rákkockázat szempontjából, ezért döntöttünk úgy, hogy elvégezzük ezt a metaanalízist. Eredményeink szerint a vörösbor és a fehérbor között összességében nem volt jelentős különbség a rákkockázat tekintetében. A fő üzenet az, hogy a rákmegelőzés szempontjából nincsenek biztonságos alkoholtartalmú italok”.
A részletek vizsgálata: A fehérbor néha rosszabb lehet
Amikor csak a kohorszvizsgálatokat vizsgálták, a kutatók megfigyelték, hogy a fehérbor összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével, míg a vörösbor esetében továbbra sem volt összefüggés.
Úgy tűnt, hogy a férfiak esetében nem volt különbség a rákkockázatban a vörösbor és a fehérbor között. A nőknél azonban a fehérbor összefüggésbe hozható volt a rák megnövekedett kockázatával.
Ezután a kutatók megvizsgálták a dózis-hatás összefüggést, beleértve három kohorsz- és 12 eset-kontroll tanulmányt.
A kutatók megfigyelték, hogy minden egyes további 10 gramm becsült vörösborból származó etanol, vagyis körülbelül egy pohárnyi, egy nap alatt elfogyasztott mennyiség „5%-os növekedéssel járt a teljes rákkockázatban”.
Ha azonban csak a kohorszvizsgálatokat vizsgálták, ez az összefüggés nem maradt fenn. A kutatók a fehérbor esetében nem figyeltek meg szignifikáns dózis-hatás összefüggést.
A konkrét rákos megbetegedéseket vizsgálva a kutatók megfigyelték, hogy a fehérbor a bőrrák kockázatának 22%-os növekedésével járt együtt. A kutatók nem figyeltek meg összefüggést a bőrrák és a vörösbor között.
A bőrrák volt az egyetlen olyan helyspecifikus rákos megbetegedés, amely a vörösbor és a fehérbor összehasonlításakor szignifikáns különbséget mutatott a kapcsolódó rákkockázatban.
A vörös- és a fehérbor a női mellrák megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe, de nem volt szignifikáns különbség a társított kockázatban.
Ezenkívül, amikor a kutatók megbecsülték, hogy „mi lenne az összefoglaló hatásméret, ha nem lenne publikációs torzítás”, azt találták, hogy a vörös- és a fehérbor esetében kis mértékben nőtt az általános rákkockázat, a fehérbor esetében pedig valószínűleg magasabb volt a kockázat. A kutatók azonban később a tanulmányban megjegyezték, hogy az összefoglaló becslések hasonlóak voltak.