
A gyömbér erőteljes tulajdonságai miatt az élen áll. Aktív polifenolokat, különösen gingerolt tartalmaz, amelyek képesek csökkenteni a gyulladást, amely segíthet a vércukorszint normalizálásában – írja a Sports.kz.
A gyulladás az egyik olyan tényező, amely hozzájárul az inzulinrezisztenciához és a rossz vércukorszint-szabályozáshoz. Ezért a gyulladás csökkentése olyan fűszerekkel, mint a gyömbér, pozitív hatással lehet a cukorszintre – teszi hozzá, megjegyezve, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezt a kapcsolatot véglegesen megerősítsék.
A 2024 Nutrients című szaklapban megjelent metaanalízis a mediterrán diétás fűszerek és gyógynövények, például a fekete kömény, a szegfűszeg, a petrezselyem, a sáfrány, a kakukkfű, a gyömbér, a fekete bors, a rozmaring, a kurkuma, a bazsalikom, az oregánó és a fahéj cukorszintre gyakorolt hatását vizsgálta.
A kutatók felmérték az éhgyomri glükózszintet, a glikált hemoglobin (A1C) és az inzulin koncentrációját. A gyömbér, a kurkumin, a sáfrány és a fahéj jelentősen csökkentette az éhgyomri cukorszintet, míg a fekete kömény és a gyömbér pozitív hatással volt az A1C és az inzulinszint csökkentésére.
A gyömbérkiegészítő (napi 600–3000 mg) volt az egyetlen olyan fűszer, amely mindhárom mért paraméterre szignifikáns hatást mutatott. Összehasonlításképpen: 1000 mg gyömbér körülbelül fél teáskanál őrölt gyömbérnek vagy egy teáskanál reszelt nyers gyömbérnek felel meg.
Egyes tanulmányok szerint a gyömbér javíthatja az inzulinérzékenységet, és lassíthatja a szénhidrátok emésztését, amely viszont segít csökkenteni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést – jegyzi meg Colette Miko regisztrált dietetikus. Emellett arra is van bizonyíték, hogy a gyömbér kedvezően hat a koleszterinszintre.
Van azonban egy kikötés: ha gyomorégési problémái vannak, a túlzott gyömbérfogyasztás ronthatja a tüneteket.