
Almát enni rendkívül egészséges, ezt mindenki tudja: telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, támogatja az emésztést. De nem szabad elmenni az alma káros hatásai mellett, amelyek akkor jelentkeznek, ha nem jó forrásból szerzi be, vagy túlságosan sokat fogyaszt belőle; ilyenkor kimondottan kellemetlen, vagy akár veszélyes problémákat is okozhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne együnk többé almát.
Ezek lehetnek az alma káros hatásai
1. Bevonat a héjon
Ha távoli országból érkezik az alma, akkor ahhoz, hogy sokáig elálljon, gyakran mesterséges viasszal borítják be a külsejét. Mivel szüretelés után lemossák az almát, így a természetes viaszréteg is lekerül róla, amelyet így pótolnak, hiszen a viaszréteg nélkül hamarabb megfonnyadna a gyümölcs. Általában ez a mesterséges viasz selakk vagy egy brazil pálma leveléből kinyert karnaubaviasz szokott lenni, amelyek hosszú ideig frissen tartják az almát. Szigorú előírások vannak arra, hogy mennyit szabad ebből az almára felvinni, kis mennyiségben nem ártalmas az egészségre – de ha nem megbízható helyről szerezte be az almát, inkább mártsa pár pillanatra forró vízbe, ettől feloldódik a viaszréteg, és egy hideg vizes mosás után teljesen eltűnik. A legjobb, ha almát magyar termelőtől vásárol, lehetőleg biokertészetekből.
2. Túl sok
Érdemes mindennap almát enni, de nem mindegy, mennyit: ajánlások szerint egy egészséges felnőtt számára a napi egy-két alma a javasolt, ennél több, főleg rendszeresen fogyasztva problémákat okozhat. Puffadás, szorulás jelentkezhet a túlságosan sok rost miatt, a természetes cukortartalma miatt a túl sok alma vércukorszint-ingadozást is okozhat. Akinek pedig valamilyen bélproblémája, emésztési betegsége van, és túl sok almát eszik, fájdalmas tüneteket tapasztalhat.