Súlyos máj- és vesekárosodást okozhat

A gombák nagyon sokféle, erős biológiai aktivitással rendelkező anyagot tartalmaznak. Ezek közül néhány gyógyszerészeti szempontból is érdekes, kifejezetten gyógyhatású vegyület, azonban vannak erősen mérgezők is.

A kalapos gombák mindössze 3%-a mérgező, tehát a kertekben növekvő gombák között elég kis valószínűséggel bukkanhatunk halálosan mérgező darabokba. Ennek ellenére nem árt ismerni, melyek a leggyakoribb magyarországi mérgező gombák. Amennyiben ismeretlen gombát talál, fogyasztás előtt mindenképpen mutassa meg gombaszakértőnek, mivel könnyen összetéveszthetők egymással a fajok.

Mérgező gomba fogyasztás esetén mérgezés léphet fel. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek nagyon különbözők lehetnek, jelentkezhetnek órákon belül vagy akár napokkal később is. Általában minél korábban (percek, órák) jelentkeznek a tünetek, annál enyhébb a mérgezés.

A gyakori tünetek között szerepel a hányinger, a hányás, a szédülés, az egyensúlyzavar, az émelygés, hasmenés, hasi görcs, remegés, nyálfolyás, kiszáradás, izzadás, zavartság, hallucinációk, nehéz légzés, heves szívdobogás, sárgaság.

A gomba elfogyasztása után 12–24 órával később jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalhatnak!

A gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel.

A gombamérgezéseket nem maguk a gombák, hanem az általuk termelt mérgező anyagok, a toxinok okozzák.

A mérgezéseknek két típusát ismerjük. A mycetizmus esetén a táplálékként elfogyasztott gombákban lévő toxin okozza a mérgezést. A mikotoxikózisnál az élelmiszer-alapanyagokban elszaporodott mikroszkopikus méretű penészgombák toxinjai felelősek a mérgezésért.

Fontos tudni, hogy a gomba nagyon könnyen és gyorsan romlik. A legtöbbször „gombamérgezésként” felismert esetek nagy része egyszerű ételmérgezés, amelyet a romlott gombában elszaporodott baktériumok vagy a romló gombákból felszabaduló erős biológiai hatással rendelkező nem mérgező anyagok okoznak.

Ezenkívül mérgezésre hasonlító tüneteket produkálhat egyszerű allergia is, de előfordul „képzelt gombamérgezés” is, amikor a mérgezéses tüneteket produkáló csak azt gondolja, hogy mérgező gombát evett. Ezek a képzelt tünetek sokszor hasonlóan erősek lehetnek, mint a valódi gombamérgezés során tapasztalt tünetek.

Mérgező gombafajok többek között a gyilkos galóca, a mérges pókhálósgomba, a redős papsapkagomba, a légyölő galóca, a párduc galóca, a trágyagomba, a susulyka

A gombamérgezést okozó toxinok súlyos máj- és vesekárosodást okozhatnak. Megfelelő kezelés nélkül legveszélyesebb szövődményként akár halálhoz is vezethetnek.

Amennyiben a tünetek megjelenése időben összeköthető gombafogyasztással, felmerül a gombamérgezés gyanúja. Ilyen esetekben fontos a gombafaj azonosítása az ételmaradékból. Vérvizsgálattal egyedül a gyilkos galóca toxinja azonosítható, a többi gomba toxinjára nincs megfelelő vizsgálati módszer.

A beteget minél hamarabb el kell juttatni a toxikológiai osztályra. A mérgezés kezdeti szakaszában, amikor az elfogyasztott gomba még a gyomorban van, meg lehet próbálkozni hánytatással.

Gyilkos galóca fogyasztása esetén csak akkor szabad hánytatni a beteget, ha az általános tünetek még nem jelentek meg. Orvosi szenet vízben feloldva is érdemes lehet a betegnek adni, mivel ez megkötheti a méreganyagokat.

A kórházi kezelés célja egyrészt a beteg állapotának stabilizálása, másrészt a méreganyagok eltávolítása. Ez történhet gyomormosással, azonban bizonyos toxinoknak létezik ellenmérgük, mely semlegesíti a gombamérget. A kezelés része lehet továbbá különböző tüneti szerek adása. Nagyon súlyos májkárosodás esetén májtranszplantációra is szükség lehet.

A gombamérgezés elkerülése érdekében a legfontosabb a biztonságos gombaszedés és -fogyasztás szabályainak a betartása.

Az egyik legismertebb mérgező gomba, a gyilkos galóca felismerése kötelező! A gomba kalapja fehér, barna vagy zöldes, lemeze fehér, gallérral és bocskorral rendelkezik. Júniustól októberig terem, főleg tölgyfák alatt található meg.

A szedett gombát fogyasztás előtt minden esetben át kell vizsgáltatni gombaszakértővel, akkor is, ha biztos benne, hogy tudja, milyen gombát szedett!

Ismeretlentől soha ne vegyünk/fogadjunk el gombát! Olyan személytől se, aki nem szakértője a gombáknak! A piacon csak megfelelő engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk vadon termett, szedett gombát! Csak a friss, egészséges termőtestek fogyaszthatók biztonsággal. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat – nem mérgező faj esetén is!

Fontos, hogy nyersen ne fogyasszon gombát! A kész gombaétel hűtőszekrényben néhány napnál tovább nem tárolható! A friss termőtestek két-három napig állnak el hűtőszekrényben. Mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást köveető 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjon mentőt.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.