Ezért nem szabad minden nap vörös húst enni

A szakértők azt javasolják, hogy érdemes az ilyen hús fogyasztását heti három alkalomra korlátozni.

Felhívják a figyelmet, hogy a vörös hús növelheti a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Ez persze függ attól is, hogy feldolgozott vagy feldolgozatlan húst eszik, valamint a termék mennyiségétől.

Nagyobb esély a szívbetegség kialakulására

Egy több mint 43 000 férfi bevonásával készült nagy tanulmány szerint a vörös hús (feldolgozott vagy feldolgozatlan) magas fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A tudósok azt is javasolták, hogy a vörös hús diófélékkel, hüvelyesekkel és szójával való helyettesítése csökkentheti ezt a kockázatot.

Egy másik tanulmány, amelyben több mint 134 000 ember vett részt, 21 országban hasonlították össze a feldolgozatlan és feldolgozott hús fogyasztását. Azt találták, hogy heti 150 g vagy több feldolgozott hús elfogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás fokozott kockázatával jár együtt.

Magasabb a rák kialakulásának kockázata

Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint heti 510 grammnál több vörös hús fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb feldolgozatlan húst fogyasztóknál kilenc százalékkal nagyobb volt a mellrák kockázata, míg azoknál, akik a legtöbb feldolgozatlan húst fogyasztották, hat százalékkal magasabb a kockázata. A tanulmányok másik áttekintése szerint a vörös és a feldolgozott hús 20-30 százalékkal növelheti a vastag- és végbélrák kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata

Szakemberek szerint azoknál, akik a legtöbb feldolgozott és feldolgozatlan vörös húst fogyasztották, 27 százalékkal, illetve 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakultak ki a 2-es típusú cukorbetegség. Két másik tanulmányban azonban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a vörös hús más fehérjeforrásokkal való helyettesítése csökkentheti ezt a kockázatot.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.