
A Guangzhou Orvosi Egyetem és a kínai Jinan Egyetem csapata lágy vízzel és kemény (ásványi anyagokban gazdagabb) csapvízzel is tesztelt.
„A központosított vízkezelő rendszerekből kikerülő csapvíz nano-/mikroműanyag (NMP-k) egyre nagyobb aggodalomra ad okot világszerte, mivel vízfogyasztásuk révén potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek az emberekre” – írják tanulmányukban.
Hozzáadták a nano- és mikroműanyagot, mielőtt a folyadékot felforralták, majd kiszűrték a csapadékot. Egyes esetekben az NMP-k akár 90 százalékát is eltávolították a forralással és szűréssel, bár a hatékonyság a víz típusától függően változott.
Természetesen a nagy előny az, hogy a legtöbb ember megteheti ezt a konyhájában már meglévő eszközök felhasználásával.
„Ez az egyszerű forralóvíz-stratégia képes ”fertőtleníteni„ az NMP-ket a háztartási csapvízből, és ártalmatlanul csökkentheti az NMP-k vízfogyasztással történő emberi bevitelét” – írja Zimin Yu, a Guangzhou Orvosi Egyetem orvosbiológiai mérnöke és munkatársai. Nagyobb koncentrációjú NMP-t távolítottak el a kemény csapvíz mintáiból, amely melegítés közben természetes módon vízkő (vagy kalcium-karbonát) lerakódást képez.
A konyhai vízforralók belsejében gyakran előforduló krétaszerű anyag a műanyag felületén képződik, amikor a hőmérséklet változása kikényszeríti a kalcium-karbonátot az oldatból, hatékonyan befogva a műanyagdarabokat a kéregbe.
„Eredményeink azt mutatták, hogy a nanoplasztikus kicsapás hatékonysága nőtt a víz forralás közbeni keménységének növekedésével” – írja a csapat .
A mésszel bevont műanyagdarabkákat ezután egy egyszerű szűrőn keresztül, például a tea szűrésére használt rozsdamentes acél hálón keresztül eltávolíthatják.
A stratégia végső próbája érdekében a kutatók még több nanoműanyag részecskét adtak hozzá, amelyek számát hatékonyan csökkentették.
A kutatócsoport reméli, hogy a forralt víz ivása egyre elterjedtebb gyakorlattá válhat, miközben a műanyagok továbbra is elárasztják a világot.
Bár még mindig nem biztos, hogy pontosan mennyire káros ez a műanyag a szervezetünkre, nyilvánvalóan nem tesz jót.