
A 42, közel 96 ezer ember bevonásával végzett megfigyelési tanulmány elemzése nem talált jelentős különbséget a rák általános kockázatában a vörös- és a fehérbort fogyasztók között.
Néhány kivételt azonban észleltek. Különösen a fehérbor-fogyasztás 22 százalékkal megnövekedett bőrrákkockázattal járt együtt. Ennek okai egyelőre tisztázatlanok, de feltételezik, hogy a fehérbor magas acetaldehid-tartalma miatt lehet, ami egy rákkeltő vegyület – írja a New York Post.
Emellett a nőknél a fehérbor-fogyasztás általában is összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések megnövekedett kockázatával.
A vörösbor ismert antioxidáns tulajdonságai, például rezveratroltartalma ellenére a szakértők hangsúlyozzák, hogy az alkoholfogyasztás korlátozása a leghatékonyabb módja a rák kockázatának csökkentésének.