
A szakértők a rejtett cukor és egyéb adalékanyagok miatt figyeltek fel a gabonafélék jótékony tulajdonságait semmissé tevő adalékanyagokra.
Az első helyen a hozzáadott cukor nélküli, teljes kiőrlésű gabonából, diófélékből és aszalt gyümölcsökből álló müzli végzett. A gabonapehelyben lévő további összetevők természetes édességet biztosítanak és tápanyagforrást jelentenek.
A teljes kiőrlésű gabonaféléket, például a darált búzát is dicsérték. Eközben a szakértők azt tanácsolják, hogy kerüljük az olyan extra összetevőket tartalmazó opciókat, mint a csokoládé vagy a cukormáz.
A rostban gazdag korpapehely szintén egészséges, de néha nagy mennyiségű cukrot és sót tartalmaz. Alternatív megoldás a hozzáadott cukrot tartalmazó müzli, amely még mindig megőrzi tápértékét, de gyengébb, mint a klasszikus változat.
A kukoricapehely közepes pontszámot kapott: tápanyagtartalma alacsony, de friss gyümölcs vagy joghurt hozzáadásával javítható. A cukros gabonapehely-változatok és a csokoládés müzli a magas cukor- és zsírtartalom miatt az utolsó helyeken végeztek az értékelésben.