Megújult a PTE szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriuma

MH/ MTI
2025. január 9. csütörtök. 22:21

Az egyetemet fenntartó alapítvány 127 millió forintos támogatásával modernizált, új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium a fejlesztésnek köszönhetően alkalmassá vált arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükségesvizsgálatokat végezzen.

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki átadón közölte: a borpiacon a fogyasztási szokásokban és mennyiségben is jelentős változások figyelhetők meg, ezért különösen fontos, hogy „kiváló minőségű, lehetőleg hatékony, versenyképes előállítású termékek” kerüljenek a vásárlók elé.

Mint mondta, évente körülbelül 16 ezer forgalomba hozatali engedélyt ad ki a Nébih, a jogszabályi környezet pedig 2021 óta teszi lehetővé, hogy a hivatalon kívül más akkreditált laboratórium is elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat.

Örömét fejezte ki, hogy mostantól a PTE kutatóintézete is segíti ezt a munkafolyamatot, ráadásul egy olyan térségben működik a laboratórium, ahol több neves borvidék is található.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos azt mondta: a PTE kutatóintézete hosszú ideje partnerük, ahogy a borok értékesítését segítő más – például turisztikai, vendéglátóipari – szereplők is, e partnerségek nélkül ugyanis szerinte nem lehet sikeres a magyar borok népszerűsítése.

Kijelentette: a pécsi kutatóintézettel közös álláspontot képviselnek, e szerint pedig „a szőlészetek és borászatok ökológiai és gazdasági fenntarthatósága érdekében létkérdés”, hogy kutatási alapokon nyugvó innovatív válaszokat tudjanak adni a kor kihívásaira.

A Pécsen folyó kutatásokat kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hiszen azok az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésével, a növényvédelemmel és az alkoholmentesített borok előállításával kapcsolatban is folynak – sorolta.

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta: a kutatóintézet a minőségi, egészséges termékek előállítását segíti, ezért a szervezeti egységnél folyó fejlesztések érdemesek voltak és lesznek a támogatásokra.

Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke közölte: intézetük igyekszik minden segítséget megadni a borászatok számára a magyar borpiac fellendítése, a bor nagyobb megbecsültségének elérése és a minőségi termékek előállítása érdekében. A bor forgalomba hozatalát segítő szolgáltatásukkal szeretnék megkönnyíteni és meggyorsítani a termékek fogyasztóhoz kerülését – emelte ki.

A sajtóanyag szerint a jogszabályban foglaltak alapján a megújult, új gépekkel felszerelt, ellenőrzött rendszeren keresztül működő akkreditált laboratórium minden tekintetben alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges laborvizsgálatokat – az országban elsőként a Nébih által engedélyezett nem állami szervezetként – elvégezze.

A mecsekaljai laboratórium által kínált szolgáltatással a borászok egynapos határidővel elvégeztethetik a termékük forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat, amelyekből napi 100-at tud vállalni az öt szakemberrel üzemelő egység.

A PTE SZBKI fő szakterületei a kutatás, oktatás, szaktanácsadás, az 1970-es évek óta működő laboratórium pedig szőlő- és boranalitikai vizsgálatokat végez megrendelőinek, így termelők, borászatok részére.

A Mecsek déli lankáin 30 hektárnyi szőlőültetvényt kezelő PTE SZBKI több mint 75 éve működik, és Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankját tartja fent 1800-nál is több tételből álló fajtagyűjteményével.

Elolvasom a cikket