Az egyik legriasztóbb következmény a bélrák kialakulása.
A feldolgozott és sült ételek tartoznak a legveszélyesebb élelmiszerek közé, ugyanis károsíthatják a vastagbél sejtjeit.
„A szervezetben a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly felborulása miatt az oxidatív stressz DNS-károsodáshoz vezethet, és növeli a rák kockázatát” – magyarázták a szakértők.
A rosszindulatú folyamatok kialakulásának kedvező környezetet teremt a szervezetben a rostszegény, ugyanakkor a feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend.
Csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ha minimálisra csökkenti a feldolgozott és sült ételeket az étrendjében, több rostot (gyümölcsöt, zöldséget, babot és lencsét) és antioxidánsokat fogyaszt. Ez utóbbi semlegesíti a szabad gyököket és küzd az oxidatív stressz ellen.
„Adjon az étrendjéhez hozzá bogyós gyümölcsöket, dióféléket, zöld teát és sötét levelű zöldségeket” – tanácsolták a szakértők.
A rákmegelőzésben még két fontos szabály: a megfelelő mennyiségű vízivás és rendszeres fizikai aktivitás. Ez javítja az emésztést, a bélműködést, valamint eltávolítja a salakanyagokat és a méreganyagokat a szervezetből.