Egy új tanulmány szerint a csapvíz fogyasztása az Egyesült Királyság lakosságának millióit teszi ki a demencia kockázatának – írja a Mirror. Mint olvasható, a brit tudósok úgy vélik, hogy a népesség mintegy negyven százaléka van veszélyben, mivel az ivóvizükben alacsony a kalcium- és magnéziumszint.
A lágyabb vizű területen élők millióiban nagyobb valószínűséggel alakul ki e degeneratív betegség, mivel a szóban forgó ásványi anyagok védőhatást fejtenek ki az agyra. Amúgy ezektől a termékektől azért mentesítik az ivóvízet, hogy ne vonjanak ki ólmot és egyéb mérgező anyagot a csövekből. A lágy vizű területek közé tartoznak Skócia, Yorkshire nagy része, Cornwall, valamint Wales nyugati és déli partjai. A kutatás azt találta, hogy az itt élők agyában húsz különböző területen történik negatív strukturális változás.
A Mirror hozzáteszi, ez volt az egyik első olyan tanulmány, amely a csapvíz kalciumának a nuerodegeneratív betegségekre gyakorolt,lehetséges hatását vizsgálta.