Fekete bors
Ez a népszerű fűszer nemcsak fűszerezi az ételeket, hanem serkenti a gyomrot, hogy sósavat termeljen, amely javítja az emésztést, és éhségérzetet okoz.
Gyömbér
A gyömbér nemcsak felmelegít, hanem aktiválja az emésztést, növeli az étvágyat, és enyhíti a hányingert. Teheti teába, vagy használhatja ételek fűszerezéséhez.
Koriander
Ez a fűszer finom aromájú, és elősegíti az emésztőenzimek termelődését, amely növeli az étvágyat. A koriander levesekhez, mártásokhoz vagy salátákhoz is adható.
Kurkuma
A kurkuma nemcsak a májnak tesz jót, hanem javítja az emésztést is. Segít a gyomornak gyorsabban feldolgozni az ételt, így még többet akarunk enni.
Kömény
A köményt hagyományosan emésztési zavarok ellen és az étvágy javítására használják. Serkenti a gyomornedvek termelődését, és remek kiegészítője a hús- és zöldségételeknek.
Pirospaprika és Cayenne-bors
Ez a fűszer fokozza a vérkeringést, és serkenti az emésztést. Ha egy kis Cayenne-borsot adunk az ételhez, nemcsak az ízét javítja, hanem az étvágyat is serkenti.
Édeskömény
Az édeskömény nemcsak a gyomorgörcsöket enyhíti, hanem aromás tulajdonságainak köszönhetően az étvágyat is növeli. Adhatjuk pékárukhoz vagy teához is.
Szegfűszeg
A szegfűszeg élénk aromával rendelkezik, és serkentheti az emésztést. Gyakran használják desszertekben, italokban és pácokban.
Hogyan használjuk helyesen a fűszereket?
A szakértők azt tanácsolják, hogy ezeket a fűszereket mértékkel adjuk az ételekhez. A túlzott használat gyomorirritációt okozhat. Fontos figyelembe venni a szervezet egyéni reakcióját is, különösen, ha gyomor-bélrendszeri betegségben szenved.
Ha ezeket a fűszereket hozzáadja az étrendjéhez, nemcsak az ételek ízét fogja változatossá tenni, hanem az étvágyát is javítja. Ideálisak azok számára, akik étvágytalanságban szenvednek, vagy az emésztésüket szeretnék fokozni.