Mit tudunk az édességekről és a cukorbetegségről?
Napjainkban világszerte egyre több ember szenved 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben.
Amerikai kutatók 184 országban 1990 és 2020 között elemezték az édesített italok fogyasztására vonatkozó orvosi nyilvántartásokat. Az elemzés kimutatta, hogy az édesített italok fogyasztása felelős a cukorbetegség 2,2 millió új esetéért (a különböző okokból kialakult 2-es típusú cukorbetegség összes új esetének 9,8 százaléka) és évente több mint egymillió szívbetegség diagnózisáért (az összes szívbetegség 3,1 százaléka).
A tudósok hangsúlyozzák, hogy a cukros ital folyékony, magas cukortartalmú formája gyorsan megemeli a vércukorszintet.
A cukrozott szénsavas italok – például a kóla és társai – vagy az energiaitalok rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezet vércukorszint-szabályozásának hatékonyságát, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, és gyulladást okoz a szervezetben, ami az erek megkeményedéséhez és ezáltal szívbetegséghez vezethet.
Miért olyan károsak a cukros szénsavas üdítők?
Folyékony formájuk miatt a szénsavas italokat gyorsan fogyasztják és emésztik, ami kevesebb telítettséghez, több kalóriabevitelhez és súlygyarapodáshoz vezet.
A gyorsan felszívódó glükóz nagy dózisai az inzulint és más szabályozó utakat is aktiválnak, ami zsigeri zsírképződéshez, a máj és a vázizmok inzulinrezisztenciájához és súlygyarapodáshoz vezethet.
A gyorsan emészthető fruktóz nagy dózisai közvetlenül aktiválják a zsírszintézist a májban, ami ektopikus zsírlerakódáshoz és metabolikus diszfunkcióhoz vezet a májban és az izomzatban – áll a tanulmány elemzésében.
Ez a helyzet a vércukorszint gyors emelkedéséhez, a hormonrendszer és az anyagcsere zavarához, és ezáltal gyors súlygyarapodáshoz vezet.