Az egyik közkedvelt italunk megmérgezi a sejtjeinket

A forró tea napját világszerte január 12-én ünneplik. Ezt az ünnepet az Egyesült Államokban találták ki 2016-ban, hogy népszerűsítsék a teafogyasztást az országban, és kiemeljék az ital egészségügyi előnyeit. Van azonban olyan vélemény, hogy a forró tea, akárcsak más magas hőmérsékletű italok, árthat a szervezetnek. A Vecsernyaja Moszkva egy táplálkozási szakértőtől, Darja Rusakovától tudta meg.

Szerinte a túl forró italok valóban károsak lehetnek az egészségre.

„Ha a tea és más italok olyan forróak, hogy égési sérüléseket okoznak az emésztőrendszer nyálkahártyáján (nyelőcső és a gyomor felső része), akkor a maradandó károsodás krónikus gyulladáshoz vezethet – figyelmeztetett a szakember. – Emellett a túl forró tea rendszeres fogyasztása a jóindulatú sejtek rosszindulatúvá válásához vezethet.”

Ezért a tea ne legyen forró, hanem meleg, ne közelítsen a forrásponthoz – mondta a VM beszélgetőpartnere.

Nem szükséges a főzés után azonnal meginni – hangsúlyozta a táplálkozási szakértő. – Az ital optimális hőmérsékletének 60-70 fok között kell lennie. Minden e feletti érték égési sérülést okozhat, aminek következtében a nyelv és a gége is károsodik.

Mind a túl hideg, mind a túl forró italok fogyasztása nem ajánlott – tette hozzá a szakértő.

„Bár egyes kultúrák hagyományaiban a leforrázott teát kedvezően ítélik meg. Ugyanakkor ugyanakkor a hagyományos kínai teaszertartáson az italt csészealjjal ellátott csészékben szolgálják fel. Ez segít lehűteni a teát és megakadályozni a leforrázást” – biztosította Rusakova.

A víz az élet alapja, és minősége közvetlenül befolyásolja egészségünket. Hogy milyen víz biztonságosabb és egészségesebb a szervezet számára – szűrt, forralt vagy nyers, és hogy egyáltalán lehet-e csapvizet inni, a VM egy táplálkozási szakértőtől, Alexandra Noev gasztroenterológustól tudta meg.

Elolvasom a cikket