A legjobb eredmény elérése érdekében a friss kakukkfű leveleit érdemes forrásban lévő vízbe áztatni úgy 15-20 percre, ezt követően pedig valójában már lehet is fogyasztani. A kakukkfű egyébként nagyon magas K-vitamin, valamint vastartalommal bír, ezért mindenképpen érdemes beépíteni az étrendbe. A szakértők szerint nemcsak az influenzás jellegű betegségek leküzdésében segíthet, hanem a légúti rendszert is nagyszerűen támogatja, így jó ötlet lehet fogyasztani hörghurut vagy mandulagyulladás esetén is.
Emellett a tartós asztma és a szezonális allergiák kezelésére szolgáló gyógyszerek kiegészítéseként is nagyszerű alternatíva. A kakukkfű ugyanis eltávolítja a váladékot és a nyálkát a légutakból, így csökkenti a gyulladást és megkönnyíti a légzést. Ráadásul megakadályozza a baktériumok elszaporodását is, melyek később betegségekhez vezetnének.
A kakukkfű csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a keringést, továbbá védi a szív egészségét is. Ezen túlmenően javítja az emésztőrendszer egészségét, mivel csökkenti a feleslges gázképződést és a puffadást. Görcsoldóként is működik, enyhíti a bélfájdalmakat. Sőt a fogyást is támogatja, ugyanis a belőle készült tea elnyomhatja az étvágyat.