Négy étel, amely megbénítja a hasnyálmirigyet

Előfordulásának fő oka az akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás. Ez a betegség egyre gyakoribbá válik, és a harmadik helyen áll a hasi szervek sebészeti beavatkozást igénylő patológiái között – számol be az rbc.ua.

TOP-termékek, amelyek elpusztítják a hasnyálmirigyet:

Alkohol

Az alkohol serkenti a hasnyálmirigy-enzimek túlzott termelését. Gyakori fogyasztás esetén az alkohol magas intracelluláris nyomást hoz létre, amelynek következtében az enzimek elkezdik pusztítani magát a szervet. Ez gyulladást, bal oldali alhasi fájdalmat, hasmenést és egyéb problémákat okoz.

Sült ételek és glikációs termékek

Ezek a túlsütött cukor, a szalonna, a kebab vagy a karamellizált ételek. Ezek károsítják a szervezet fehérjemolekuláit, és gyulladást idéznek elő.

Cukor

A túlzott cukorbevitel hatására a hasnyálmirigy a határán dolgozik, és túlzott inzulintermelést serkent. Ez elhízáshoz, cukorbetegséghez, érrendszeri problémákhoz, zsírmájbetegséghez és egyéb szövődményekhez vezet.

Finomított szénhidrátok

A pékáruk, édességek, fehér kenyér és tésztafélék cukrot, rákkeltő anyagokat és tartósítószereket tartalmaznak. Ezek vércukorszint-emelkedést okoznak, ami hiperinsulinaemiához, inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

Miért fontos ez?

A hasnyálmirigy felelős az inzulin termeléséért is, amely hormon segít szabályozni a vércukorszintet. Ha ez túlterhelődik, az gyulladáshoz, túlsúlygyarapodáshoz, zsigeri zsírképződéshez és olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatához vezethet, mint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, sőt a policisztás petefészekbetegség is.

Hogyan tartsa egészségesen a hasnyálmirigyét?

  • Minimalizálja az alkoholt és a sült ételeket.
  • Korlátozza a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztását.
  • Fogyasszon több friss és természetes élelmiszert.

Ha gondoskodik a hasnyálmirigyéről, az befektetés a hosszú élettartamába és az életminőségébe.

Elolvasom a cikket