Sokan a burgonyát haszontalan, sőt káros terméknek tartják. Valójában ez nem így van. Az ufai Közegészségügyi és Orvosi Megelőzési Központ szakemberei arról tájékoztattak, hogy ez az élelmiszer számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, különösen akkor, ha helyesen főzzük meg – számol be az UfacityNews.ru nyomán a Hibiny.ru.
A krumpliban található kálium segít stabilizálni a vérnyomást, így csökken a stroke kockázata. Ezenkívül a termék magnéziumot, cinket, foszfort, kalciumot, mangánt, C-vitamint tartalmaz, amelyek erősítik az immunitást és az egészséget.
A zöldség főzési módja fontos. A csipszben, azaz a sült krumpliban például szinte semmi hasznos anyag nem marad. De ha az újburgonyát sütőben megsütjük, akkor számos, az idegrendszer és a szív számára hasznos mikroelem marad meg benne.
Egy ilyen étel rendkívül hasznos lesz az emésztőrendszeri betegségekben, hasnyálmirigy-gyulladásban és köszvényben szenvedők számára.
A felnőttek burgonyafogyasztásának napi adagja 150–200 gramm. Ugyanakkor a burgonyát köretként legfeljebb heti két-három alkalommal szabad beiktatni.