A zöld tea csökkenti a demencia okozta agyi elváltozások kockázatát

Japán különböző intézményeinek kutatói összefogtak, hogy elemezzék 8766 65 év feletti önkéntes adatait, amelyeket egy 2016 és 2018 között végzett felmérés keretében gyűjtöttek.

Az önbevalláson alapuló zöldtea- és kávéfogyasztást összevetették a mágneses rezonancia képalkotó (MRI) által készített agyi felvételekkel, amelyek az agy teljes térfogatát és öt különböző agyi régió jellemzőit mérték.

Bár ezek a statisztikák nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést – a tanulmány csak egy pillanatfelvételt vizsgált –, kiigazításokat végeztek olyan tényezőkre vonatkozóan, mint az életkor, a nem, a testmozgás és az iskolai végzettség, amely arra utal, hogy szilárd kapcsolat van az elfogyasztott zöld tea mennyisége és a káros elváltozások relatív térfogata között az egész agyban.

„Ez a keresztmetszeti vizsgálat szignifikáns összefüggést talált az alacsonyabb agyi fehérállományi elváltozások és a magasabb zöldtea-fogyasztás – de nem a kávéfogyasztás – között idősebb, demencia nélküli felnőtteknél, még a zavaró tényezőkre való korrekció után is” – írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Átlagosan számolva azoknál, akik naponta három csésze zöld teát fogyasztottak, három százalékkal kevesebb fehérállományi elváltozás volt, mint azoknál, akik naponta egy csészével fogyasztottak. Azoknál, akik napi hét-nyolc csészével ittak, hat százalékkal kevesebb elváltozás volt, mint azoknál, akik napi egy csészével fogyasztottak.

Ami a statisztikai mintákat illeti, a különbség jelentős. Úgy tűnt azonban, hogy a zöld tea fogyasztása nem befolyásolta a hippokampusz térfogatát vagy a teljes agytérfogatot, amely szintén jelezheti a kognitív hanyatlást.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a zöld tea fogyasztása nem jelentett különbséget a depresszióval diagnosztizált embereknél vagy az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott APOE4-génváltozattal.

Tekintettel a zöld teát az alacsonyabb vérnyomással összekötő korábbi vizsgálatokra és más tanulmányokra, amelyek az alacsonyabb vérnyomást a demencia csökkent kockázatával hozták összefüggésbe, legalábbis az eredményekért felelős egyik mechanizmus kardiovaszkuláris lehet.

„Ráadásul a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, amely negatívan befolyásolja a vérnyomást, így arra utal, hogy a zöld tea kedvezőbb hatással lehet a fehérállomány elváltozásaira” – írják a kutatók.

Korábban már láttuk, hogy a zöld teát összefüggésbe hozták a testsúlyszintek kezelésével és a rákos sejtek elpusztításával, és úgy tűnik, még nem végeztünk az ital lehetséges előnyeinek felfedezésével – amelyről tudjuk, hogy antioxidáns összetevőket, például katechineket tartalmaz.

A kutatók nem állnak meg itt: a mostani vizsgálatban résztvevők mind japánok voltak – ez bizonyos genetikai és életmódbeli mintákat jelent. A jövőbeni tanulmányok szélesebb rétegekre is kiterjeszthetik az elemzést.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a zöld tea fogyasztása, különösen a napi három vagy több csésze, segíthet a demencia megelőzésében” – írják a kutatók.

Elolvasom a cikket