A frissesség a kulcsa az íznek
A pörkölés dátuma fontos mutató. Gyakori tévhit, hogy a kávénak nincs szavatossági ideje. Valójában a pörkölt kávébabok frissessége közvetlen hatással van az ital ízére. A kávét a pörkölést követő 7–21 napon belül ajánlott fogyasztani, ebben az esetben a kávé íze és aromája jobban kifejlődik.
A pörkölés finomságai
A kávébab pörkölésének számos módja létezik, amelyek mindegyike egyedi ízárnyalatokat kölcsönöz az italnak. A világos pörkölés a gyümölcsös és virágos jegyeket hangsúlyozza, és enyhe savasságot kölcsönöz a kávénak. A közepes pörkölés kiegyensúlyozott ízvilágot biztosít, enyhe keserűséggel és mérsékelt savassággal. A sötét pörkölésű kávé gazdag, kesernyés ízű, füstös vagy csokoládés jegyekkel.
Az őrölt kávét légmentesen záródó edényben, sötét és hűvös helyen tárolja, így sokáig megőrzi íz- és illatanyag-tulajdonságait.