A tej mikrohullámú sütőben való melegítése során nagy valószínűséggel több lehetséges problémával is találkozhatunk. Az egyik az, hogy a tej alja megéghet, a másik pedig az, hogy a tej felületén kellemetlen filmréteg jelenik meg. És bár az enyhén megégett tej fogyasztása nem fog komolyan ártani a szervezetnek, őszintén szólva az íze nem lesz a legkellemesebb. A tejen kialakult filmréteget meg is hagyhatja, de ne feledje, hogy ez jelentősen megváltoztatja a tej állagát.
Ami a tej tápanyagtartalmát illeti, a tudósok azt állítják, hogy a tej a mikrohullámú sütőben való melegítés után sem veszíti el egészségügyi előnyeit. Egy másik érv azonban nem a mikrohullámú sütő használata mellett szól: a hőmérséklet szabályozásának hiánya. A túlhevített tej túl forró lehet az iváshoz, és akár égési sérüléseket is okozhat a szájban.
Hogyan kell megfelelően melegíteni?
Először is olyan tejtálat kell választani, amely alkalmas a mikrohullámú sütőben való melegítésre. Ne feledje, hogy a bögre széle és a tej vonala között körülbelül három centiméter távolságot hagyjon, hogy elkerülje a véletlen túlcsordulást – emellett segíthet, ha az edény széleit növényi olajjal megolajozza.
Ezután helyezze az edényt a tejjel a mikrohullámú sütőbe, és melegítse 15 másodpercig. Ezután vegye ki a tejet, és alaposan keverje meg, hogy ne ragadjon az aljára. Tegye vissza az edényt a sütőbe, és folytassa a melegítést 15 másodpercenként, hogy aztán ismét kivegye a tejet, és keverje meg. Amint látja, hogy gőz száll fel a bögréből, a mikrohullámú sütőt ki kell kapcsolni.
Általában összesen 45-60 másodpercig tart körülbelül 250 ml tej felmelegítése a mikrohullámú sütőben.