A földimogyoró csökkenti a magzatnál az asztma kialakulását

Megelőzhető az allergénkerülő diétával az ételallergia kialakulása? Sok elavult és káros tévhit kering a témával kapcsolatban – mutat rá dr. Balogh Ádám az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa, aki szerint az allergén prevenció szemlélete gyökeresen megváltozott az elmúlt évtizedben.

„Az allergének kerülése nem csökkenti a későbbi ételallergia kockázatát” – mondta a professzor.

„Azt hallottam, hogyha bizonyos ételeket kerülök a várandósságom és a szoptatás alatt, azzal segíthetek megelőzni, hogy gyermekemnél később ételallergia alakuljon ki. Ez valóban így van?”

A fenti kérdés gyakran felmerül a kismamák körében, akik egyre tudatosabban készülnek a babavárásra, és azzal is tisztában vannak, hogy a várandósság alatti étkezésnek és életmódnak meghatározó szerepe van a fejlődő magzat egészségére hosszú távon is – számol be tapasztalatairól dr. Balogh Ádám. A szakember azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyesfajta étrendi megszorításoknak csak akkor van létjogosultságuk, ha a kismamának diagnosztizált ételallergiája van. Egyéb esetben teljesen indokolatlan, sőt magzati hiányállapotokhoz is vezethet, ha önkényesen kihagyunk „veszélyesnek” hitt élelmiszereket az étrendünkből.

A növekvő magzat optimális fejlődése szempontjából megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozásra kell törekedni, az allergia megelőzésének céljából pedig ne iktassunk ki semmit az étrendünkből! A jelenlegi szakmai ajánlások szerint az elkerülő diéták és egyéb speciális étrendek egyébként nem akadályozzák meg az allergiák kialakulását. Épp ellenkezőleg, ugyanis vannak már olyan vizsgálatok, amelyek kimutatták, hogy bizonyos allergéneknek (például a földimogyorónak) a várandósság korai szakaszában történő rendszeres fogyasztásával csökkenthető az ételallergia, az allergiás rhinitis és az asztma kialakulásának kockázata a gyermeknél.

Elolvasom a cikket