
Amikor a stressz túlterheli az embert, elengedhetetlen, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással támogassuk a szervezetet. Olasz tudósok egy csoportja azonban váratlan és szomorú következtetésre jutott. Az olasz kutatók megállapították, hogy súlyos krónikus stressz esetén az emberi szervezet nem vesz fel elegendő tápanyagot az egészséges élelmiszerekből.
A Gazeta.ru szerint Gianluca Ferrarini neurofiziológusra és a MedNews.it portálra hivatkozva egy kutatásról számolt be, amelyben 150 különböző korú önkéntes vett részt. Mindannyian a mediterrán étrendet követték, amely kiegyensúlyozottságáról ismert, és magában foglalja a rengeteg zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök, tenger gyümölcsei és sovány hús fogyasztását.
Ilyen körülmények között az emberi szervezetnek maximálisan megvan az esélye a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és egészséges zsírok megfelelő bevitelére. Ha azonban az alanyok vérében a krónikus stressz markerei (proinflammatorikus citokinek formájában) találhatók, a megfelelő táplálkozás hatása nagymértékben csökken. A hasznos anyagok rosszabbul szívódnak fel a szervezetben.
„A tanulmányok megdöbbentő eredményeket mutatnak. A krónikus stressz hátterében még a leghasznosabb táplálék is elveszíti pozitív tulajdonságait” – pontosított a neurofiziológus.
Mielőtt elkezdené betartani az egészséges étrendet, érdemes inkább dolgoznia kell a stressz-szint csökkentésén. Ezt úgy lehet megtenni, ha a diétát meditációval, jógával és rendszeres testmozgással kombináljuk.