Eddig lesz érvényben egész Magyarországon a vörös kód

Sokan nem tudják, hogy mit is jelent a vörös kód riasztás. Nos, ezt az intézkedést január 8-án léptette életbe a Belügyminisztérium. A speciális figyelmeztetés célja, hogy felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítségnyújtás egyik legfőbb feladata az élet védelme. Ennek lényege, hogy a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény köteles befogadni a bajba került, hajléktalan embereket.

Mikor rendelik el a vörös kódot? A Belügyminisztérium ilyen jelzést ad ki a mínusz 10, vagy várhatóan ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén, a 27 fok feletti napi középhőmérséklet esetén, illetve a meteorológiai szolgálat II. szintű veszélyjelzésének időtartama alatt.

Mivel az elkövetkezendő napokban nem tágít a hideg idő, szombatig mindenképpen marad a vörös kód.

A koponyeg.hu prognózisa szerint kedden nem nagyon lesz melegebb napközben nulla foknál, míg január 10-én, szerdára virradó éjszaka nagyjából mínusz 7 fokig hűl le a levegő, napközben pedig 2 fok várható. Csütörtökön hasonló időjárás várható, ám az éjszakai fagy minimálisan gyengül. Pénteken és szombaton napközben mindössze 1 fok várható, éjszaka pedig mínusz 3 és mínusz 5 fok lehet. Vasárnaptól érkezhet némi enyhülés, ekkor már napközben 3 fok is lehet, míg éjszakánként két-három fokos fagy várható. Az előrejelzés szerint jövő hét elejéig sokat látjuk majd a napot, ám január 16-tól eső és hó is várható.

Elolvasom a cikket