
A mandarin túlzott fogyasztása serkenti az inzulintermelést, és súlygyarapodáshoz vezethet, a gyümölcs desszertként való fogyasztása pedig erjedési folyamatokat serkent a gyomor-bélrendszerben, és puffadást idéz elő – mondta a RIA Novosztyi-nak Sabina Delmanova, a Moszkvai Területi Egészségügyi Minisztérium Vidnovo Klinikai Kórházának terapeutája.
„Még a leghasznosabb termék is károsnak bizonyulhat túlzott mennyiségben. A mandarin sok glükózt tartalmaz, amely serkenti az inzulintermelést. Ha valaki túl sok gyümölcsöt eszik egy étkezés során, az inzulin megzavarja a zsírbontást, és az illető meghízhat” – mondta Delmanova.
Az orvos azt is ajánlotta, hogy desszertként ne válasszunk mandarint: erjedési folyamatokat indítanak be a gyomor-bélrendszerben, és puffadást idéznek elő. Elmondása szerint ezek a gyümölcsök nem jól kombinálhatók a hús, a hal és a baromfi zsírjaival és fehérjéivel. Ráadásul a citrusfélék, mint a legtöbb más gyümölcs, növelik az étvágyat, ezért nem ajánlott vacsora előtt fogyasztani őket.
„Ha azonban észszerű mennyiségben fogyasztjuk a mandarint, akkor csak előnyökkel jár” – hangsúlyozta Delmanova.
A mandarin az egyik leggazdagabb hasznos anyagokban: C-, B1- és B2-vitamint, béta-karotint, rostot és antioxidánsokat tartalmaz (amelyeknek köszönhetően a C-vitamin tovább megőrzi aktivitását).